Girona celebrarà el 27 d'abril la prova per alertar d'emergències greus a través del mòbil

Es farà un enviament massiu de missatges a tots els dispositius intel·ligents del territori

Protecció Civil celebrarà el proper 27 d'abril una prova del seu sistema d'alertes a través de telèfons mòbils de forma simultània a la demarcació de Girona i la Catalunya Central. Aquesta ha de servir per familiaritzar la població amb aquest sistema d’avisos en cas d’emergència greu que requereixi transmetre instruccions determinades a la ciutadania de forma immediata i serà la tercera prova d’aquest tipus que es du a terme després de la que va tenir lloc a Lleida, l’Alt Pirineu i Aran el 28 de febrer i a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès el 12 d’abril.

El missatge que s'enviarà no es tracta d'un SMS sinó d'un missatge emergent de text acompanyat d'un so molt estrident que no finalitza fins que l'usuari prem una tecla. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a 'cell broadcast' i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de determinades antenes que se seleccionen en funció de la zona on es vol alertar la població.

Per tant, el dia de la prova, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a Girona i la Catalunya Central rebran aquest missatge, que s'enviarà en català, castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d'enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi la demarcació de Girona camí d'un altre territori).

El sistema està en marxa al territori des de l'1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l'Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l'eina que permet l'enviament dels missatges.