El 5è #wasteinprogress es centrarà en els models de recollida amb identificador del generador

Se celebrarà al Palau de Fires de dimarts a dijous

El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress, que tindrà lloc al Palau de Fires de Girona, comença demà dimarts 18 d’abril i durarà fins el proper dijous dia 20. Aquesta cinquena edició té com a fil conductor la implantació de nous models de recollida de residus amb identificador del generador.

Organitzat per Fira de Girona, l’esdeveniment posarà al damunt de la taula experiències en l’àmbit internacional, estatal i català a través de ponències, debats i taules rodones. Comptarà amb el testimoni de regions i ciutats com Treviso, Pisa i Monza (Itàlia), Estocolm (Suècia), Bihor (Romania), Hertfordshire (Anglaterra), Midden-Waasland (Bèlgica) i Schleswig-Holstein (Alemanya), entre d’altres.

Més properes seran les experiències de localitats com Madrid, Manlleu, Girona, Tarragona, Cardedeu i Usurbil i la comarca d’Urola Erdia (País Basc). Comptarà amb la participació de 28 expositors, es repartirà per primera vegada en tres jornades completes (matí i tarda) i un dels seus objectius és el de millorar les xifres rècord d’assistència de l’any passat. Cada matí, a partir de dos quarts d’onze (10:30 h) i al mateix Palau de Fires, els ponents de la jornada faran una trobada amb els mitjans de comunicació per explicar breument els seus projectes.  

El fòrum comença aquest dimarts a les 9 del matí amb els parlaments de Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya; Lluís Amat, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, i Ángel Hervella, director de Gestió Local i Autonòmica d’Ecoembes. Consolidat com a congrés de referència en matèria de gestió de residus per a empreses i administracions, aquest any repetirà la fórmula d’anteriors edicions reunint experiències d’èxit de tot el món per analitzar-ne els resultats, fomentar el debat i crear coneixement.

Tres jornades completes amb diferents temàtiques

Aquesta cinquena edició tornarà a combinar diferents formats amb l’objectiu de reunir experiències per analitzar el present i fomentar el debat, al mateix temps que vol crear coneixement de causa per definir una visió de futur compartida i eficient.

La principal novetat d’aquesta cinquena edició és que la darrera de les tres jornades serà també completa, amb activitat al matí i a la tarda, per ampliar el contingut que oferirà el Fòrum. Amb un únic fil conductor, les oportunitats i reptes dels sistemes de recollida de residus amb identificació, la temàtica serà diferent cada dia per abordar els reptes tecnològics, jurídics i conductuals relacionats amb aquests sistemes.

El dimarts 18 d’abril es posarà el focus sobre les oportunitats i els reptes tecnològics. Es compartiran projectes tecnològics d’èxit associats als diferents models de recollida, amb el detall de tots els elements indispensables per assegurar la viabilitat dels sistemes amb identificació.

És tindrà com a objectiu fixar les necessitats i els requeriments per a cada sistema de recollida, intentant trobar la tecnologia òptima per a cada model i abordant els requisits que s’han de tenir en compte abans de la seva implantació.

La segona jornada, prevista pel dimecres 19 d’abril, tractarà sobre les oportunitats i els reptes jurídics, des de la protecció de dades fins a la fiscalitat i els procediments administratius, passant pels processos d’inspecció i sanció, basant-se en el nou marc legal i la legislació indirecta.

El congrés es tancarà el dijous 20 d’abril centrant la seva atenció en les oportunitats i reptes conductuals. Es comptarà amb la participació de professionals experts en aquesta vessant per abordar tot allò relacionat amb les reticències que generen les implantacions d’aquests nous models, exposant les estratègies que cal aplicar per minimitzar les pors dels usuaris i administracions.