1 milió d'euros per combatre les conseqüències de la crisi en la salut

Es recolzaran projectes que combatin la malnutrició infantil o els problemes psicològics

El Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona, ha creat un programa per recolzar els projectes impulsats per administracions i associacions de les comarques gironines que combaten les conseqüències nocives que la crisi econòmica té en la salut de les persones.

'Salut i crisi' comença a caminar aquest any, amb un pressupost d'1 MEUR (milió d'euros), però la previsió és mantenir-lo fins almenys 2015, final de mandat, i destinar-hi en total 3,4 MEUR. El vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, ha explicat que l'objectiu és reforçar iniciatives que combaten, per exemple, la malnutrició infantil, els problemes d'habitatge o els trastorns psicològics derivats de la crisi.

El ple d'aquest dimarts ha aprovat per unanimitat l'últim punt de l'ordre de dia, que servia per dotar amb 1 MEUR la partida destinada al programa 'Salut i crisi'. El vicepresident del Dipsalut, Josep Maria Corominas, ha explicat que en un moment com l'actual "no tenia massa sentit" obrir una nova convocatòria d'ajudes. Per això, han decidit impulsar aquest nou projecte que busca recolzar les iniciatives d'administracions locals o d'associacions no lucratives que treballen per pal·liar les conseqüències que la crisi econòmica té en la salut.

Del milió d'euros, 700.000 són per a la línia de suport a ajuntaments i 300.000 per a la línia d'ajudes a organitzacions no lucratives. Segons Corominas, es tracta "d'ajudar a arribar allà on ara no es pot arribar" en aquelles iniciatives que combaten la crisi en els més desfavorits. Com a exemple, Corominas ha detallat que volen reforçar el paper de les entitats que treballen per assegurar la cistella de menjar per a cada família o els ajuntaments que han de donar un cop de mà a famílies per pagar els rebuts d'alguns mesos.

Problemes d'habitatge, d'accés a aliments, de salut o també trastorns psicològics derivats de la crisi són els projectes a reforçar per al Dipsalut. Aquest primer any hi han destinat 1 MEUR i la intenció és destinar-hi 1,2 MEUR l'any vinent i 1,2 més el 2015. "Almenys fins a final de mandat ho volem mantenir", ha afirmat.