Figueres triplica l'índex de recollida selectiva en vuit anys

La ciutat obre un procés participatiu per aplicar un nou pla de residus el 2017

L'actual Pla de gestió de residus de Figueres va entrar en vigor l'any 2004 i restarà vigent fins a l'octubre del 2016, moment en què finalitzarà la concessió de l'empresa Ecoserveis que s'encarrega de la recollida. Durant els tres anys que queden, l'Ajuntament de Figueres s'ha proposat obrir un procés de redacció i participació ciutadana per establir les noves línies de gestió que han de permetre respondre a les necessitats actuals.

Entre els aspectes positius assolits des del 2004 hi ha per exemple el fet que s'ha triplicat la recollida selectiva a la ciutat, passant del 8% al 24% o l'augment de l'ús de la deixalleria municipal, un indret que ha passat de tenir 9.400 visites el 2004 a 16.000, l'any 2012. Destaca també el fet que s'hagin creta 25 deixalleries mòbils a tota la ciutat, amb la previsió d'instal·lar-ne de noves.

Aquestes són algunes de les dades que s'han donat a conèixer aquest dimarts, a través del regidor de Serveis Urbans, Joaquim Felip, que també ha apuntat algunes assignatures pendents. Així per exemple, cal implantar de forma generalitzada la recollida selectiva dels comerços, oficines i restaurants de la ciutat i així com la posada en marxa de la recollida de la fracció orgànica. Aquesta última es podrà fer en el moment en què obri la planta de compostatge de Pedret i Marçà i que actualment està en procés. L'adjudicació del projecte ja s'ha fet i s'ha creat una comissió al consell comarcal per seguir de prop tot el procés.

Així mateix, també es volen incorporar les noves tecnologies i criteris ambientals més sostenibles, com ara l'ús de nous combustibles per als vehicles que fan la recollida de la brossa. La redacció del pla anirà a càrrec de tècnics del Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, un ens que ja ha elaborat 62 plans de gestió a la comarca. Fins que no estigui redactat el pla, no es tindrà la xifra de la inversió necessària per posar-lo en marxa.

Tres xerrades informatives als ciutadans

L'Ajuntament ja ha fixat el calendari dels tallers participatius perquè els ciutadans hi puguin dir la seva. Així, el primer serà el 29 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, a la casaEmpordà, seguit d'un segon el dia 3 de juny al centre cívic de la creu de la mà, i un tercer, el 10 de juny al centre cívic de la Marca de l'Ham. "Se centraran en dos aspectes: problemes i mancances i solucions", ha assenyalat el regidor de Serveis Urbans, qui ha afegit que seran "les bases" del nou model de gestió.