La venda de cotxes de segona mà ja ha crescut un 8%

L'auge d'aquest mercat provoca que s'hagin d'importar vehicles d'ocasió d'Alemanya o França

El mercat del vehicle d'ocasió està a l'alça. No importa si són cotxes amb un any de vida, gairebé nous o amb vuit anys a la carretera. La venda de cotxes de segona mà durant aquests primers cinc primers mesos del 2013 a les comarques gironines ja han superat un 8% les xifres obtingudes durant el mateix període de l'any passat.

Aquest augment ha coincidit amb una caiguda de la compra de cotxes nous. Un fet que, segons el sector, està provocant que s'hagin de portar vehicles d'Alemanya o França perquè a l'Estat no hi ha oferta. "Aquí s'aguanten els cotxes durant quinze anys o més, i quan els ciutadans els entreguen no estan en bon estat", ressalta el president de l'associació CORVE, Ernest Plana. "Si abans de la crisi es venia un cotxe de segona mà per cada un de nou, ara mateix podem dir que es venen dos cotxes usats per cada un de nou que surt del concessionari", ressalta el president del Grup Blanch, Lluís Maria Blanch. Només l'any passat es van vendre 16.900 vehicles usats a les comarques gironines.

El sector assegura que el canvi de tendència està intrínsicament relacionat amb la crisi econòmica, les dificultats que travessen les famílies i com els ciutadans han d'estrènyer cinturons i pressupostos per poder aconseguir el seu somni, tenir un cotxe. "Ha augmentat la venda de qualsevol vehicle usat, des d'aquells que no tenen ni un any fins als que ja en tenen 7 o 9", puntualitza Blanch. Tot i aquest augment, els empresaris també pateixen les conseqüències de la caiguda de vendes de cotxes acabats de fabricar. "La gent només entrega el vehicle usat quan se'n compra un de nou i, avui en dia, els ciutadans aguanten els seus cotxes durant més de 15 anys, tenim un mercat molt envellit i aquests vehicles no estan en bon estat per poder-los vendre de nou", destaca Plana.

A causa d'això, el sector s'està trobant amb la necessitat de portar vehicles alemanys o francesos. "En aquests països la gent té la tendència de canviar el seu turisme molt ràpidament i trobem cotxes amb menys d'un any i tot", apunta el president de l'associació CORVE. Plana assegura que més enllà d'aquesta problemàtica de falta de mercat, l'envelliment de parc de vehicles de Catalunya i Espanya també suposa un problema de contaminació. "Seria interessant que la gent pogués trobar cotxes bastant nous, a bon preu i que fossin més sostenibles", afegeix.

"No comprar vehicles usats a particulars desconeguts o per internet"

D'altra banda, Plana demana als ciutadans que siguin atents a l'hora de comprar un vehicle. Segons el president de CORVE, durant els últims mesos s'han donat casos de ciutadans que han comprat un vehicle per internet o d'un particular i es tractava d'un cotxe robat. "Això és un desastre perquè la persona que es troba en aquesta situació no té res a fer, no té vehicle, garantia i tampoc pot rendir comptes amb la persona a la qual li ha comprat perquè ha desaparegut", ha explicat. Per això, tant Plana com Blanch recomanen adquirir els vehicles a través de les empreses que es dediquen a aquest àmbit perquè tenen la fiabilitat i la garantia que estarà tot en regla.

Totes aquests dades s'han donat a conèixer en el marc de la 4a fira del vehicle d'ocasió que s'ha portat a terme aquest cap de setmana. Des del passat divendres i fins aquest diumenge, Fornells de la Selva ha acollit la Expocasió 2012. Enguany, la fira ha canviat d'ubicació, s'ha traslladat a l'antiga carretera N-II dins del polígon industrial, i compta amb 500 vehicles que es podran adquirir a uns preus d'entre 5.000 i 20.000 euros i amb la garantia mínima d'un any. Els organitzadors esperen superar els 2.500 visitant de l'any passat i vendre entre uns 200 i 250 cotxes.