Els museus gironins es vesteixen de gala

Avui es celebra el seu dia internacional amb diverses activitats diürnes i nocturnes

Els museus de Catalunya s'han vestit de gala aquest dissabte amb motiu del Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat anualment amb l'objectiu de conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. Jornades de portes obertes, visites guiades gratuïtes, tallers especials, espectacles teatrals o actuacions musicals són algunes de les més de 200 activitats que han organitzat de dia els centres culturals de les quatre demarcacions. I de nit, els museus han allargat el seu horari per oferir la possibilitat de conèixer des d'una perspectiva diferent el seu patrimoni mitjançant animacions, teatre, concerts, visites virtuals o copes a la fresca.

Els principals museus de les comarques gironines no han volgut perdre's l'oportunitat de commemorar aquesta diada obrint les seves portes i realitzant multitud d'activitats especials com visites guiades, entrades gratuïtes, rutes nocturnes o, fins i tot, un intercanvi de peces entre museus. En concret, el Museu del Cinema i el d'Art de Girona, el d'Empúries, a l'Escala, el de l'Exili, a la Jonquera, el del Suro, a Palafrugell i el de la Pesca de Palamós han obert les seves portes durant tot el dia. A l'Alt Empordà, els museus han decidit celebrar el Dia Internacional dels Museus amb un intercanvi de peces. L'únic centre que no ha commemorat aquesta jornada internacional ha estat el Museu Dalí de Figueres.

Una de les activitats més originals ha estat l'anomenada 'Joia del Museu', que s'ha pogut veure i escoltar al Museu d'Art de Girona. En concret, tres estudiants del Conservatori Isaac Albéniz han interpretat una partitura inèdita d'Enric Granados, datada del 1894, autografiada, dedicada al músic Albéniz i adequada a veu i guitarra. Els mateixos estudiants han estat els encarregats d'adaptar-la a les seves necessitats i han ofert l'obra acompanyada de dos valsos poètics de Granados. "Volíem anar una mica més enllà, fer un pas endavant i no només exposar la partitura amb un estudi tècnic, per això varem pensar que era una bona oportunitat lligar art, cultura i música", ha explicat el conservador del Museu d'Art de Girona, Antoni Monturiol.

A més, enguany aquesta diada ha caigut durant l'exposició 'Girona, Temps de Flors' i la celebració de la Nit Europea dels Museus. Per això, els centres han bullit d'activitat durant tot el dia i a la nit - de nou a onze- els set museus de la ciutat han ofert una passejada nocturna conjunta per conèixer alguns dels objectes més especials que custodien cada un dels centres.