Els concurs de creditors no són la salvació

Pimec alerta que el 85% de les empreses que l'utilitzen es veuen abocades a tancar

La patronal Pimec ha alertat que el 85% de les empreses que entren en concurs de creditors es veuen abocades a tancar. A les comarques gironines, durant el primer trimestre del 2013, ja hi ha 31 empreses que han presentat l'antiga suspensió de pagaments. "La situació és demencial, perquè en molts casos l'empresari s'arruïna i no se li dóna oportunitat d'emprendre", diu el ja expresident de Pimec Girona, Iñaki Frade, que ara dirigirà un nou servei específic per a empreses en dificultats.

El nou president, Pere Cornellà, s'ha fixat com a prioritat treballar perquè es reobri l'aixeta del crèdit i ha criticat que l'estat de les infraestructures a Girona obliga els empresaris a fer "meravelles" per exporta Segons recullen les dades de l'INE, durant el primer trimestre del 2013 hi ha hagut 524 empreses d'arreu de Catalunya que han presentat concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). D'aquestes, 31 són de les comarques gironines (moltes d'elles, dels rams de la construcció i el comerç).

D'un any per l'altre, a la demarcació, l'increment d'empreses que s'han vist abocades a recórrer a aquesta via s'ha incrementat un 30%. I moltes d'elles, segons assegura la patronal Pimec, no podran superar la situació i es veuran abocades a tancar. En concret, el 85%, si es fa cas de les darreres estadístiques.

Per intentar capgirar aquest percentatge, Pimec ha creat un nou servei d'ajuda a empreses en dificultats. La patronal l'engegarà a nivell de tot Catalunya i el seu responsable serà el fins ara president de Pimec Girona, Iñaki Frade. Frade assegura que la situació en què es troben molts empresaris és "demencial", perquè com que no troben recursos per poder sortir de l'atzucac, es troben "arruïnats i sense possibilitat d'emprendre".

Per a Frade, a diferència d'altres països -com ara els Estats Units- aquí la figura de "l'empresari caigut" no es valora. "En altres llocs, però, sí que se'l considera a l'hora de tornar-li a donar oportunitats, perquè es tracta d'una persona que ha passat per dificultats i ha après dels seus errors", indica Frade.

Relleu pactat

Frade ja s'ha posat al capdavant del nou servei, i això l'ha obligat a deixar la presidència de la patronal gironina. El relleu, però, ha estat tranquil i pactat, i a partir d'ara, qui estarà al capdavant de Pimec Girona serà l'empresari Pere Cornellà.

El president de Pimec Catalunya, Josep González, n'ha destacat la seva arrelada vinculació a l'empresa familiar (de fet, ell forma part de la tercera generació de propietaris de l'empresa Cafès Cornellà). El nou president, que va entrar a l'estructura directiva de Pimec l'any 2000, arriba en un moment "gens fàcil", segons ha assegura González, per totes les conseqüències que la crisi ha deixat damunt el teixit empresarial gironí.

Destrucció "greu"

Pere Cornellà ha admès que la situació econòmica ha deixat una gran "mortaldat" d'empreses, sobretot en allò que fa referència als petits autònoms. El nou president de Pimec, però, també ha volgut trencar una llança a favor d'aquelles que resisteixen els embats de la crisi, perquè s'han convertit en "més fortes i més competitives".

Per a Cornellà, entre les seves prioritats hi haurà la de defensar que la demarcació tingui les infraestructures de transport i comunicació adients. "Som la porta d'Europa i el dèficit greu que arrosseguem obliga els empresaris a fer veritables meravelles quan volen exportar", ha assegurat el nou president de Pimec.

Dins els eixos que s'ha marcat, Cornellà també hi ha posat el de treballar perquè s'obri l'aixeta del crèdit (sobretot, per a les pimes) i estrènyer contactes amb els empresaris de la Catalunya Nord. Per últim, en referència a l'altra gran patronal gironina (la Foeg), Pere Cornellà ha dit que l'entesa i el diàleg hi seran sempre, perquè "som el mateix des del punt de vista de les persones i els interessos que defensem", però que els projectes per a una eventual fusió han quedat aparcats.

En aquest sentit, el president de Pimec Catalunya, Josep González, ha fet un símil amb els sindicats per exemplificar la seva postura. "Nosaltres defensem la nostra unitat d'acció, com fan els sindicats", ha conclòs.