Palamós utilitza aigua freàtica per a la neteja de carrers

S’extreu d’un pou municipal ubicat a les instal·lacions esportives de Josep Massot i Sais

L’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) aplica diverses mesures de reducció del consum d’aigua potable al municipi, donant compliment a l’estat d’excepcionalitat per sequera decretat per l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya. Entre aquestes accions es destaca la de la utilització d’aigua freàtica, no potable, per a la neteja de la via pública.

Es tracta del recurs hídric que subministra un pou municipal ubicat en les instal·lacions esportives de “Josep Massot i Sais” (al costat de l’Estadi Municipal), i que fins ara només s’utilitzava per al reg de la gespa artificial dels camps de futbol annexos.

Un camió cisterna carrega aigua d’aquest pou, que posteriorment és  distribuïda entre els equips autònoms de neteja de carrers, amb els que compta l’empresa concessionària del servei. Aquest recurs es fa servir només per a la neteja viària i no suposa cap reducció de la disponibilitat d’aigua per al proveïment domiciliari.

Actualment, l’Ajuntament de Palamós també valora poder destinar una part d’aquest subministrament freàtic al reg de jardins i parcs municipals. Per això es fan proves per saber l’afectació que pot tenir en arbres i plantes, el grau de salinitat d’aquesta aigua.

En el volum de consum d’aigua al municipi de Palamós, un 84,8% és d’ús domèstic, 9,6% comercial i industrial, i només un 5,6% és municipal. D’aquest, un 17% és destinat a les dutxes de platja (actualment tancades), i un 75% s’utilitza per a la neteja viària i el reg de jardins. És per això que es destaca l’estalvi que suposa ara la utilització de l’aigua freàtica per a la neteja de la via pública.

L’Ajuntament de Palamós ja ha previst incorporar a partir d’ara i de manera definitiva, aquest proveïment natural amb el qual compta el subsòl del municipi, per a la neteja viària, amb l’aprofitament d’un recurs que permet reduir el consum d'aigua potable de la xarxa.

Mesures d’excepcionalitat per sequera

L’Ajuntament de Palamós, a més a més de la neteja viària amb aigua freàtica, ha aplicat altres mesures d’estalvi d’aigua de boca contemplades en el Decret de Sequera per l’estat d’excepcionalitat, com són el tancament de les fonts ornamentals i les dutxes de platja. Actualment, només s’utilitza aigua potable per al reg de supervivència d’arbres i plantes, en els condicions establertes en l’esmentat decret.

En el cas de les superfícies de gespa natural o artificial de les instal·lacions esportives municipals, aquestes es reguen amb les quantitats mínimes necessàries, tal com està previst per a les instal·lacions destinades a la pràctica de l’esport federat, i que es recullen dins del decret l’estat d’excepcionalitat per sequera.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha limitat un volum màxim per a l’abastament de la població, de 230 litres per habitant i dia, incloent-hi activitats econòmiques i comercials. Actualment, l'ús d'aigua de xarxa a Palamós és de 183,6 litres per habitant i dia, per sota doncs del que marca aquest decret, i durant el 2022 va seguir la mateixa tendència, amb una mitjana de 185 litres per habitant i dia.

Malgrat aquestes bones dades, des de l’Ajuntament de Palamós es fa una crida a la ciutadania perquè es faci, en tot moment, un ús responsable de l'aigua.