Josep Torrent i Salvador Casas s'emporten el VI Premi Empordà de Novel·la

El guardó consisteix en 7.000 euros i la publicació de l'obra per l'editorial Brau Edicions

L'Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) ha acollit aquest divendres al vespre l'entrega del VI Premi Empordà de Novel·la que se l'ha endut Josep Torrent i Salvador Casas amb la seva obra "Jo he robat el manuscrit Voynich". El text tracta sobre el robatori del manuscrit per trobar la solució a un càncer de pàncrees hereditari. La novel•la, que és de gènere d’intriga, ficció i negra, ocorre a diferents espais com Girona, Bellcaire de l’Empordà o Estats Units, entre d’altres. 

Els autors han explicat que: “és una novel•la llarga, però no hi ha palla, l’acció és trepidant en tot moment”. Després de l’entrega del premi s’ha fet un col·loqui moderat per David Galceran i amb la participació dels autors guanyadors de la novel·la d’enguany, escrita a quatre mans. 

Els guanyadors han volgut agrair la tasca del Consell Comarcal en la organització del premi i als ajuntaments de la comarca per la seva implicació. En el col•loqui han parlat, entre d’altres, de la salut literària actual. “Cada vegada hi ha més autors, esperem que el nombre de lectors també vagi en augment”, explicava Salvador Casas. 

Per la seva banda, Josep Torrent parlava de la situació actual amb molts autors que acaben essent best sellers en diades com les de Sant Jordi sense dedicar-se a l’escriptura: “no hi podem fer res, per molt que fem molt bé la feina no hi podem competir”.

El premi consisteix en 7.000 euros i compta amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. A més, l’obra guanyadora serà publicada per l’editorial Brau Edicions.

Suport institucional

És el segon any que el guardó està organitzat pel Consell Comarcal amb la participació dels 36 ajuntaments que formen la comarca. La voluntat del premi és apostar per la cultura i la llengua, posant en valor la bona feina feta durant les edicions anteriors d’àmbit local i fer-lo créixer tot portant el nom de l’Empordà arreu, a través de la literatura i en concret amb les novel·les.

En l’acte d’entrega hi ha estat presents el Director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, el Sr Josep Calataiud, a banda de diferents alcaldes i alcaldesses de la comarca. També hi ha estat present el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, la consellera comarcal Agnès Gasull i els autors i autores premiats de les darreres edicions. També hi ha estat present l’alcaldessa de Santa Cristina d’Aro, Lourdes Fuentes, que ha donat la benvinguda als assistents. 

Josep Calataiud, Director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, ha dit que “Si alguna cosa és important és que després de la creació hi hagi lectors. Aquest premi és una estructura que visibilitza escriptors/es i és precisament el que necessitem. Des de la institució de les lletres catalanes impulsem projectes per fomentar la lectura, però ens fan falta bons escriptors com vosaltres.”

La consellera comarcal de cultura, Agnès Gasull, ha explicat que: “Volem oferir la possibilitat als escriptors de ser coneguts i ser publicats, introduint el món literari als pobles més petits. A banda volem esdevenir un referent a nivell català.”

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha explicat que: “Vam pensar que estaria bé tenir alguna cosa que ens cohesionés com a comarca, que tothom es sentís partícip d’una idea conjunta. Aquest premi és de tots, té el nom de la comarca, i no hi ha cap altre premi amb el nom d’una comarca. A més els 36 ajuntaments han volgut col•laborar-hi, i això és excepcional.”

Entre mig de l’acte s’han interpretat diferents peces musicals a càrrec d’Anna M Llandrich i Marc Llobet.