El 75% del consum d'aigua a Girona es destina a ús domèstic. Això, segons l'estudi del 2021 que acaba de publicar la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT) de l'Ajuntament de Girona. Aquell any, en total, es van consumir 5,7 milions de metres cúbic d'aigua, dels quals 4,3 milions provenien dels habitatges.
Les zones on més aigua es va gastar són Mas Xirgu, Montjuïc i Palau, mentre que a les Pedreres, Font de la Pólvora i La Creueta és on més se n'estalvia. Pel que fa als altres tipus de consum, les activitats econòmiques van suposar 862.299 metres cúbic d'aigua; els grans consums industrials, 276.847; els equipaments municipals, 111.683; les fonts i el reg d'espais verds i jardins, 160.027, i les escomeses d'incendi, 2.085.
Les zones amb més consum per habitant són Mas Xirgu (165,21 metres cúbic per habitant), Montjuïc (59,97 metres cúbic) i Palau (57,29 metres cúbics). A l'altre extrem trobem les Pedreres (13,64 metres cúbic per habitant), Font de la Pólvora (19,58 metres cúbics) i La Creueta (26,07 metres cúbics).
Pel que fa a les activitats econòmiques i industrials, els majors consums es van localitzar a Sant Ponç (2.527,03 metres cúbics per activitat), Pla de Campdorà (1.765,50 mestres cúbics) i Palau (1.204,86 metres cúbics). En canvi, on es va consumir menys aigua per activitat va ser a Torre Gironella (19,80 metres cúbics), Les Pedreres (28,20 metres cúbics) i Font de la Pólvora (45,05 metres cúbics).
Estudi del consum d'aigua
L'estudi, que té com a objectiu quantificar el consum d'aigua potable de xarxa a la ciutat de Girona i localitzar-lo sobre el territori, és possible gràcies a diverses fonts de dades: el cens d'usuaris i usuàries abonats a Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter; el cens d'edificis i locals; el Padró municipal d'habitants i el cens d'activitats de l'Ajuntament de Girona.
Per a l'elaboració d'aquesta anàlisi, s'ha considerat objecte d'estudi el subministrament de la xarxa en baixa, que inclou els comptadors amb tarifa domèstica, industrial, d'activitats econòmiques, municipal i d'hidrants d'incendi. Aquest consum municipal s'ha diferenciat, a més, en l'aigua que es destina al reg de jardins, les fonts i els equipaments municipals.
A partir d'aquesta informació es pot calcular el consum total de la ciutat i el consum per tipus de tarifa i, altrament, també es poden ubicar els consums al territori i realitzar els plànols localitzant aquests consums i les tarifes per sector, així com per illa, en els casos de consums en zona urbana edificada. Amb la localització per sector del nombre d'habitants i activitats es pot fer la comparació d'aquests amb el consum d'aigua del mateix sector.