Desarticulat un grup especialitzat en robar càrregues de camions estacionats a l'AP-7

Han arrestat els quatre principals integrants que actuaven a Girona i nord de Barcelona

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM) de la Divisió del Transport han desarticulat un grup criminal que actuava a les autopistes i autovies catalanes i estava especialitzat en el robatoris de càrregues de camions estacionats a les àrees de servei i de descans de l’AP-7, a la zona de Girona i nord de Barcelona.

En un període d’uns set mesos, el grup hauria sostret productes valorats en més de 120.000 euros. Els investigadors han detingut quatre membres del grup, han recuperat sis furgonetes sostretes i han localitzat i desmantellat dos magatzems que utilitzaven en la primera fase logística per introduir els productes sostrets al mercat negre.

Per fer-ho, els Mossos han dut a terme entrades i escorcolls a tres dels domicilis dels detinguts, a les poblacions de Badalona i Santa Coloma de Gramenet; han localitzat algunes de les mercaderies sostretes i uns 11.000 euros de diners en metàl·lic, i han intervingut elements per cometre aquests tipus de robatoris (cúters, guants, eines per tallar precintes de camions, esprais de defensa, una defensa elèctrica i una arma de foc simulada), així com dispositius electrònics relacionats amb la infraestructura de què disposava el grup per cometre el robatoris de furgonetes de diverses marques, sobretot Mercedes Benz.

A finals del mes d’agost de 2022, els Mossos d’Esquadra van localitzar un magatzem ubicat a la població de Mataró (Maresme), on furgonetes de gran volum que constaven totes com a sostretes descarregaven productes sostrets dels camions de forma regular.

Aquest fet va motivar l’inici de les gestions d’investigació i els investigadors van poder determinar que aquest era un dels magatzems que utilitzava el grup criminal que estava duent a terme robatoris a les àrees de servei de l’autovia AP-7, a la zona de Girona i nord de Barcelona.

La metodologia utilitzada per aquests lladres era desplaçar-se fins a les àrees de servei en horari nocturn, cometien els robatoris aprofitant que el xofer es trobava dormint a la cabina del camió, tot i que en la meitat dels robatoris (quatre dels vuit) els autors van emprar violència i intimidació envers el xofer per assegurar la consumació del robatori, i a un d’ells fins i tots li van exhibir una arma presumptament de foc.

Un cop localitzaven una mercaderia que els interessava i que consideraven que tenia un valor econòmic alt en el mercat negre i hi podien donar sortida, forçaven la porta del remolc del camió i carregaven la mercaderia a les furgonetes que havien sostret prèviament. Posteriorment transportaven les mercaderies des de les àrees de servei fins a algun dels magatzems clandestins que el grup disposava a les poblacions de Mataró (Maresme) i Vilamalla (Alt Empordà).

A partir d’aquesta informació i de les diverses denúncies de les víctimes, els agents van iniciar una investigació per identificar i localitzar els presumptes autors dels fets.

Actuacions selectives i amb estructura molt organitzada

La investigació ha permès desarticular un grup format per almenys set persones, amb antecedents per delictes contra el patrimoni, que treballaven de forma molt organitzada en l’àmbit patrimonial del món del transport en el que es coneix com a “teloners”.

Actuaven de manera molt selectiva i sortien a la nit per buscar camions que transportessin productes exclusius o valuosos, com ara material informàtic, medicaments, electrodomèstics, tecnologia o roba de marca, entre d’altres.

Els investigadors han pogut relacionar els autors amb quatre robatoris amb força, quatre robatoris amb violència i intimidació, sis delictes de sostracció de vehicles tipus furgoneta de grans dimensions i pertinença a grup criminal.

Fruit de la investigació, els Mossos han aconseguit recuperar sis furgonetes sostretes i localitzar dos magatzems utilitzats per camuflar els vehicles sostrets i per gestionar les mercaderies, així com per a la introducció logística dels productes sostrets al mercat negre.

Durant el temps que ha durat la investigació, uns set mesos aproximadament, els Mossos calculen que els autors han sostret productes per valor de més de 120.000 euros, i han emmagatzemat i distribuït de forma il·lícita les mercaderies sostretes.

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Granollers ha decretat la llibertat amb càrrecs dels quatre detinguts i els ha imposat, entre altres mesures preventives, la prohibició de circular per l’autopista AP-7, fins a finalitzar el procediment judicial.

La investigació continua oberta i no es descarten les detencions de la resta d’integrants del grup criminal en els propers dies.