Palamós tanca per Setmana Santa els accessos motoritzats als espais naturals

Castell-Cap Roig i de S’Alguer-pineda d’en Gori tindran restriccions a partir de divendres

L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) tancarà a partir de la mitjanit d'aquest divendres l’accés de vehicles motoritzats al camí de cala Estreta que passa pel centre de l'Espai d’Interès Natural (EIN) Castell-Cap Roig, així com l’accés a l’espai litoral de cala S’Alguer i pineda d’en Gori.

Aquesta mesura s'aplicarà durant el període festiu de Setmana Santa concretament fins a l’11 d’abril, i en el cas de Castell, es tornarà a aplicar de manera ininterrompuda a partir del 29 d’abril, i mentre perduri el risc d'incendis forestals. Pel que fa a la pineda d’en Gori després de la Setmana Santa, el tancament ininterromput també s’aplicarà a partir del 27 de maig.

L'Ajuntament de Palamós fa efectiva un any més aquesta regulació d’accés, amb l'objectiu de vetllar per a la conservació dels valors d’aquests espais naturals, gestionar l’ús públic dels mateixos prioritzant l’accessibilitat a peu i amb bicicleta, i vetllar per la seguretat dels usuaris  que  freqüenten de manera intensa l’espai durant la primavera i l’estiu.

Amb el tancament es vol facilitar la intervenció dels equips d’emergència  d’aquestes zones en el cas que es veiessin afectades per un incendi o altres situacions de risc, alhora que es potencia l'ús sostenible i la conservació d'aquests paratges emblemàtics del municipi.

Tancament d'accessos

Aquesta restricció afectarà a tots els propietaris de vehicles motoritzats que no resideixin o tinguin alguna propietat en aquests sectors. En el cas del camí de cala Estreta aquesta mesura implica a tots els accessos a l’EIN Castell-Cap Roig i es fa en coordinació amb els ajuntaments de Mont-ras i Palafrugell, amb terme municipal en aquest àmbit, i d'acord amb la Generalitat de Catalunya.

La regulació  d’accés amb vehicles a  S’Alguer es limita al carrer urbanitzat que li dona accés des del Camí de Cap de Planes, mentre que els accessos a peu per a vianants, pel camí de ronda o pels corriols existents, continuaran oberts amb tota normalitat.

Per als propietaris de les barraques de S’Alguer o bé residents en aquest àmbit litoral del municipi, l’Ajuntament de Palamós autoritzarà, prèvia acreditació, l’accés al carrer urbanitzat d’un únic vehicle per propietat. Aquests cotxes hauran d’estacionar en aquest carrer i només podran accedir a la Pineda d’en Gori, per a la realització de càrrega i descàrrega.

Aparcament a Castell, gratuït fins al 29 d’abril

Els vehicles que es desplacin a Castell podran estacionar ara a l'aparcament ubicat a la zona més propera a la platja i amb capacitat per uns 40 cotxes.

Un cop aquest s’ompli els vehicles s’aparcaran en el pàrquing situat en la part superior de la plana i més proper a la carretera asfaltada que dona accés a Castell.  De moment aquesta zona d’estacionament obrirà amb una capacitat aproximada de 200 places, i comptarà amb personal que coordinarà l’estacionament dels vehicles.

A la resta de la zona d’estacionament (la que s’obre a l’estiu i amb capacitat d’unes 600 places), si manté fins a mitjan juny els usos agrícoles, com a activitat compatible i significativa d’aquest espai natural. El disseny modular d'aquest aparcament permet anar obrint zones d'estacionament a mesura que s'incrementi l'afluència d'usuaris a Castell. D'aquesta manera es podrà augmentar les places i fins a un màxim de 600 cotxes.

L’estacionament a Castell serà gratuït fins al 29 d’abril, moment en el qual es deshabilitarà l'aparcament ubicat a la zona més propera a la platja, que es reservarà tan sols per a vehicles de persones amb altres capacitats, i només restarà obert el de la part superior de la plana. A partir d’aquesta data es començarà a aplicar tarifa fins a final d’estiu, excepte per als propietaris de vehicles que tributen el seu impost de circulació a Palamós.