Arbúcies recrearà dissabte la Guerra dels Catalans que va suposar la crema del municipi

Els fets van tenir lloc fa 309 anys i s'han programat xerrades, tallers i activitats

Arbúcies (Selva) dona aquest dijous el tret de sortida als actes de celebració de les vuitenes Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies que tindran el seu acte central el dissabte 1 d'abril. Mentrestant, per avui s'ha previst celebrar la recuperació de la memòria dels maquis i la presentació de l’entitat l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya.

Les jornades de dissabte coincideixen amb la data de l’1 d’abril i el mateix dia del de 1714, quan cinc mil homes armats, molts d’ells a cavall, van irrompre a Arbúcies i en represàlia pels fets de gener van cremar totalment el poble, les cases, collites, boscos, i van deixar únicament l’església perquè servís d’exemple per altres viles i persones. És per aquest motiu que durant el transcurs de la jornada, es podrà veure la recreació d'"Arbúcies, vila cremada" per tal de rememorar aquells fets.

A banda, durant tot el dia a la plaça de la Vila hi haurà els campaments de miquelets i es podrà observar com era la vida als campaments, jugar a bitlles catalanes o a d’altres jocs tradicionals del 1700 i participar en els diferents tallers: d’espelmes, d’escriptura, de plantes, entre d'altres. Per conèixer més sobre la vida dels combatents, es podrà assistir a la xerrada – demostració al Museu Etnològic del Montseny (MEMGA) "Del miquelet al soldat de línia".

El MEMGA acollirà una gran part dels actes programats, ja que també hi haurà la xerrada "La moda del 1700", així com els monòlegs de recreació històrica "La Teresa d’Arbúcies" i "Reflexions del sometent".

El passeig de la Riera tornarà a ser l’escenari de la recreació del "Combat d’Arbúcies", a càrrec de diferents grups de miquelets i soldats de l’època que representen els diferents regiments que hi havia.

Finalment, el III Premi Combat d’Arbúcies s’entregarà aquest any a l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, una associació que destaca per la investigació i la divulgació de la història dels lluitadors per la llibertat, la dignitat i els drets de les persones i els pobles com van ser els maquis.