Obre el nou 'Outlet' de la Jonquera amb 12.000 metres quadrats

L'espai ja està ocupat per 41 establiments que conformen un 75% de la superfície

El Gran Jonquera Outlet & Shopping ha obert portes avui amb una bona resposta de visitants. Amb una superfície de 12.000 m² d'establiments i 2.000 places d'aparcament gratuïtes, el primer centre 'outlet' de la demarcació de Girona ha aixecat la persiana pensant sobretot en captar els clients francesos de l'altra costat de la frontera amb una "oferta diversificada".

Actualment té el 75% de l'espai ocupat amb 41 botigues de sectors com el tèxtil, la restauració o la perfumeria i ja ha generat 400 llocs de treball. La previsió és crear-ne 150 més d'aquí a un any quan estigui a ple rendiment. "És una aposta arriscada però hi posarem tots els esforços", ha dit el portaveu dels impulsors, Antoni Escudero.

Familiars, amics, polítics així com representants de diferents sectors econòmics han assistit a l'acte d'inauguració del primer centre comercial 'outlet' de la demarcació de Girona, situat a la Jonquera (Alt Empordà). "Avui és un dia molt especial", reconeixia un dels impulsors i portaveu del Grup Escudero, Antoni Escudero, durant el seu discurs inaugural on ha explicat que la idea d'aquest centre comercial va néixer pensant en oferir una oferta "diversificada" de cara sobretot als clients francesos, que representen el 95% dels clients que venen a comprar a aquest municipi. Amb tot, també confien ser un punt d'atracció per als compradors de la demarcació de Girona i d'altres punts del territori.

Escudero ha recordat els moments difícils que va viure el municipi quan als anys 90 es va eliminar la duana amb França i com, malgrat això, el Grup Escudero va apostar per seguir treballant a aquest municipi que s'ha convertit, segons ha dit, en un pes pesant de l'economia gironina amb sis milions de visitants a l'any i una facturació de més de 1.500 milions d'euros a l'any en el sector serveis.


 
Durant el seu discurs, ha fet un agraïment especial a totes aquelles persones que, des de les administracions, han apostat per aquest projecte -concretament al conseller d'Innovació, Universitats i Empresa del govern tripartit, Josep Huguet- o l'anterior alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, entre d'altres. Tampoc hi ha faltat el record dels seus pares i als seus orígens humils, -"ens van donar els seus estalvis amb la condició que ens ho repartíssim entre els tres germans" per poder tirar endavant el primer negoci que van muntar, ha detallat Escudero. I ha afegit, "crec que avui se sentirien orgullosos".

Elogis al caràcter emprenedorde la família Escudero

Qui també s'ha referit a la seva família i al caràcter emprenedor ha estat l'expresident del Congrés dels Diputats, José Bono, que ha pronunciat el primer discurs en qualitat d'amic de la família. "No puc dir res més que amén i punt", ha dit Bono, després que parlés Escudero. El que va ser ministre de Defensa del PP ha explicat que van néixer al mateix poble, Salobre (Albacete), i ha recordat com el germà i també membre del Grup Escudero, Abel Escudero, va deixar casa seva per anar a França a la recerca d'un futur i com després va venir a viure a Catalunya. D'això ja fa més de 40 anys i, segons Bono, és un exemple del caràcter "acollidor" de Catalunya que ha sabut "obrir el cor" a tots aquells que han buscat un futur. Per altra banda, també ha subratllat que fan falta emprenedors com la família Escudero per tirar endavant el país i "crear oportunitats" perquè les administracions públiques ja no poden ser generadors d'ocupació.

Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha elogiat també l'empenta d'aquesta família i els ha agraït haver donat l"esperança" que ara mateix necessita el país per demostrar que malgrat les dificultats es poden "aixecar negocis" i crear noves oportunitats.

Trencar la imatge de comerç de poca qualitat

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha subratllat el revulsiu econòmic que suposarà aquest nou centre comercial i ha expressat el convenciment que servirà per millorar la imatge dels comerços. "Les més de 40 marques conegudes serviran per trencar la imatge que a la frontera només es venen mercaderies falsificades i de poca qualitat".

Les impressions dels primers visitants

El centre comercial ha obert portes aquest matí i a partir de les deu ja es començaven a fer les primeres cues a l'aparcament. A l'interior, un formigueig de persones trepitjaven per primer cop les instal·lacions, la gran majoria vingudes de la Catalunya del Nord, i moltes ja feien les primeres compres. "Està molt bé; és modern, espaiós, nou, ho he trobat interessant", explicava una de les clientes, Audrey, vinguda del Boló, que ja té pensat tornar a venir perquè li queda a prop. Avui ha comprat sobretot roba. Més crítica s'ha mostrat la Marie Claire, una visitant vinguda d'aquesta mateixa població, que es pensava que els preus serien més baixos en general. Amb tot, també ha dit que té pensat tornar a venir per la proximitat.

La bona resposta de visitants durant les primeres hores fins i tot ha agafat per sorpresa als mateixos botiguers. "Ha estat un començament impressionant, no ens ho esperàvem", reconeixia aquest matí l'encarregada d'una botiga de sabates, Fina Botilla. Com ella, 400 treballadors han vist l'obertura d'aquest centre com a una oportunitat per trobar feina. En el seu cas, treballava en una empresa familiar del ram de la construcció i portava un any a l'atur. "M'ha anat molt bé perquè m'he trobat amb una feina estable i d'encarregada", afegia. Les previsions són bones. De moment, té al seu càrrec quatre treballadors i si tot va bé l'empresa preveu crear algun lloc de treball més.


Les xifres del nou centre comercial

El Gran Jonquera Outlet & Shopping disposa de 12.000 metres quadrats i 2.000 metres quadrats més d'aparcament gratuït per a 700 vehicles, distribuïts a l'exterior i a una planta subterrània. Entre els 40 establiments comercials instal·lats actualment hi han firmes de roba i restauració com ara Nike, Guess, United Colors of Benetton, La Tagliatella i Llagurt així com perfumeries, joguines, sabateria, una òptica, un supermercat, joieries i una botiga d'animals, entre d'altres.

El projecte arquitectònic l'ha encapçalat l'arquitecte barceloní Octavi Mestre. El recinte s'estructura en dos edificis: un en forma rectangular que n'envolta un altre que sobresurt més. El complex és sostenible, disposa de 79 claraboies i 358 tubs solars que l'il·luminen amb llum natural. També disposa d'aigua calenta gràcies a 49 captadors tèrmics, uns elements que el converteixen en un edifici sostenible. La inversió total del projecte ha estat de 10 MEUR.