Ecologistes demanen la suspensió del Ral·li de la Llana Ripollès pel risc d'incendi

La cursa de cotxes està programada per aquest dissabte

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà demana la suspensió del Ral·li de la Llana Ripollès que passarà per carreteres d'aquests comarques així com d'Osona i Garrotxa. Denuncien que, en plena sequera, una activitat com aquesta "farà disparar el risc d'incendi" per l'augment del trànsit rodat i el públic que atrau.

Lamenten que, en un context d'emergència climàtica encara s'autoritzin ral·lis fora dels circuits establerts. També es queixen que deixarà els veïns del nucli de Malanyeu i diverses cases aïllades del camí municipal que comunica amb La Nou sense poder accedir a casa o havent-se de confinar durant hores. Mentre duri la cursa, tampoc es podran fer activitats com excursionisme o ciclisme.

Els veïns més afectats, segons el comunicat, seran els d'aquests indrets esmentats. Entre les 8.30 h i les 14.30 h no podran entrar ni sortir de casa, excepte 18 minuts que, segons es queixen, no és temps suficient ni per anar al nucli de població amb comerços més propers i tornar. I tot, diuen, per una activitat privada.

Des de la plataforma ecologista, demanen a les administracions competents que prohibeixin l'activitat així com la suspensió de "tota activitat automobilística de caràcter lúdic" que es vulgui fer al territori a partir d'ara. Una decisió que s'hauria de mantenir fins que no s'assoleixin els compromisos de reducció de CO2 establerts per la UE, detallen en un comunicat. A més a més, reclamen que es facin estudis d'impacte ambiental i de llicència ambiental per les activitats de lleure a la natura i que prevalgui "la protecció de les persones i la llibertat de moviments per sobre d'activitats de caràcter privat".

Entre els arguments que esgrimeixen per no fer-lo, també hi ha el que consideren un "efecte crida" durant les setmanes prèvies i posteriors de la cursa, amb persones que també volen fer el mateix recorregut, fent que hi hagi més contaminació pel trànsit rodat i afectacions sobre la fauna.

Al text subratllen que aquest ral·li és una mostra més de "necolonialisme", en què el territori "només és una font de recursos o un abocador de residus" i que, en aquest cas, "el recurs a explotar són les activitats pseudoesportives de caràcter lúdic". I neguen que sigui una activitat per "revitalitzar" zones despoblades. Si realment es vol aconseguir això, diuen, el que cal és potenciar l'habitatge, ajudar els negocis i millorar les comunicacions i els serveis públics a aquests indrets.

Canvi de dates per reduir molèsties

El Motor Club Sabadell, organitzador de l'acte, va explicar fa uns dies que havien decidit canviar de dates i passar-lo a la primavera. Fins ara es feia a finals d'estiu, però es va acordar el canvi, segons diuen, amb les entitats socials i polítiques del Ripollès en ser dies de molta activitat i mobilitat agrícola i ramadera.

La 24a edició es farà de les 8 del matí a les 9 del vespre aquest dissabte i passarà pel Ripollès, Berguedà, Osona i Garrotxa, sumant prop de 400 km dels quals 126 seran cronometrats. Aquest divendres també es faran les verificacions i els trams de proves per als participants.