Míriam Pujola renuncia a ser cap de llista de Cs a Girona per motius mèdics

La substitueix Camino Fernández

La fins ara candidata de Cs a l'Ajuntament de Girona, Míriam Pujola, ha renunciat a ser cap de llista del partit a la ciutat per a les municipals arran de "motius mèdics". La substituirà l'exdiputada al Parlament i assessora del grup municipal al consistori Camino Fernández, a qui el comitè autonòmic de Cs ja ha avalat per unanimitat.

Durant una roda de premsa, Pujola no ha pogut amagar l'emoció quan ha assegurat que, ara mateix, no se sent "en disposició" de ser candidata, i que el "més sensat" era, precisament, optar per abandonar la llista. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, li ha agraït haver estat "el puntal del partit" a la ciutat des del 2015 i representar "totes les persones no independentistes".

Visiblement afectada d'ençà que ha començat a parlar, Míriam Pujola ha fet un repàs d'aquestes dues legislatures al consistori, on va entrar-hi al 2015 quan tenia 22 anys.

Tant en uns comicis com en els altres, però, no ho va fer com a cap de llista (perquè al 2015 el candidat va ser Jean Castel; i al 2019, Daniel Pamplona). Després de les divisions internes, que van comportar que Cs expulsés Pamplona, el partit va anunciar l'octubre de l'any passat que Pujola seria la seva candidata a l'Ajuntament de Girona.

Durant la roda de premsa, Pujola s'ha centrat sobretot a valorar la feina que Cs ha fet des de l'oposició durant aquest últim mandat. Ha dit que no entraria a explicar "les penes i misèries" del seu grup, i s'ha focalitzat a subratllar que Cs "ha estat a l'alçada de les circumstàncies". Primer arran de les destrosses que va provocar el temporal Gloria, i després amb l'esclat de la covid-19.

"Aquí, des del minut 1 sempre hem estat a disposició de l'alcaldessa i del govern en allò que fos necessari", ha dit en referència a la pandèmia. Amb la tornada a la normalitat, Pujola també ha volgut posar en relleu que des de Cs també s'ha reclamat solució a "problemàtiques que calia posar damunt la taula". I entre aquestes, per exemple, ha esmentat la mobilitat (amb més espais peatonals), la digitalització de l'administració o la necessitat d'afrontar les ocupacions conflictives.

"I dic tot això perquè Cs ho continuarà defensant durant la propera legislatura; però no seré jo qui ho faci, perquè per raons mèdiques no estic en disposició d'encapçalar la llista", ha dit la portaveu de Cs, amb la veu entretallada. "Davant d'això, el més sensat era parlar amb els meus i trobar una solució conjunta", ha afegit.

"El puntal" a la ciutat

El president de Cs ha agraït a Pujola tot el treball que la regidora ha fet d'ençà del 2015. N'ha destacat que ha estat "el puntal del partit" a la ciutat durant aquests anys, i que "mai ha defallit". Sobretot, ha puntualitzat Carrizosa, arran dels "moments difícils" que va viure el consistori amb el procés, "i amb un alcalde que va passar de ser president de la Generalitat a pròfug de la justícia".

El president de Cs ha subratllat que el partit ha estat "la representació de totes les persones no independentistes de la ciutat". "I aquesta funció és la que ha desenvolupat la Míriam amb valentia", ha afegit Carrizosa, dient que si mai decideix tornar, tindrà els "braços oberts" del partit.

Camino Fernández, el relleu

A Míriam Pujola la substituirà l'exdiputada de Cs al Parlament i actual assessora del grup municipal a l'Ajuntament, Camino Fernández. De fet, segons ha explicat Carrizosa, el comitè autonòmic del partit -a proposta de la mateixa Pujola- ja l'ha avalada per unanimitat.

"Després de conèixer els motius que han portat Míriam Pujola a renunciar, ens va semblar que Camino Fernández és una bona opció, perquè coneix perfectament la ciutat i ha treballat colze a colze amb la regidora", ha dit. El president de Cs al Parlament també ha avançat que, en breu, donaran a conèixer la resta d'integrants de la candidatura.

Camino Fernández ha explicat que avui és "un dia de sentiments contraposats" i, després d'agrair la feina feta per Pujola, ha subratllat que aquests últims vuit anys han servit "per adonar-se que Cs és més necessari que mai, sobretot en ajuntaments com el de Girona". La nova cap de llista ha dit que, pel bagatge que li ha donat el seu càrrec d'assessora, coneix "moltes de les temàtiques que s'han posat damunt la taula".

Per a la candidata de Cs, però, a Girona "encara queda molt per fer, perquè hi ha molts problemes que s'arrosseguen des de fa temps". "I ara és moment de posar-hi solució", ha afirmat Fernández. Entre les seves prioritats, hi ha situat la seguretat, dient que ha "augmentat" la delinqüència als carrers i el tràfic de drogues. Però també mesures socials, com ara impulsar la gratuïtat dels menjadors escolars i de l'educació dels 0 als 3 anys. "Sabem quant costa arribar a final de mes i conciliar la feina amb la família", ha afirmat.

Nascuda a Santurtzi el 1975, Fernández és auxiliar d'infermeria i milita a Cs des del 2013. Viu a Salt (Gironès). En política, ha exercit diversos càrrecs dins del partit a Girona. Entre el gener del 2018 i el desembre del 2020 va ser diputada al Parlament de Catalunya.