12 anys i mig de presó per violar la besneboda de 15 anys a Blanes durant la revetlla de Sant Joan

L'Audiència acorda l'expulsió de l'acusat del país un cop complertes tres quartes parts de la pena

L'Audiència de Girona ha condemnat a 12 anys, 6 mesos i 1 dia de presó l'acusat de violar la besneboda de 15 anys a Blanes (Selva) durant la revetlla de Sant Joan del 2021.

La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, declara provat que el mateix 23 de juny del 2021 l'acusat va contactar amb la víctima a través de Whatsapp i la va convidar a participar en una celebració de la revetlla a la platja. La menor hi va anar acompanyada del seu germà petit. A la platja, hi havia més familiars.

Passades unes hores, cap a les onze de la nit, l'acusat es va "aprofitar de la confiança que li inspirava a la menor per la seva relació familiar" i li va demanar que l'acompanyés a casa d'ells, amb l'excusa d'anar a buscar una pilota per portar-la als nens que jugaven a la platja. La víctima hi va accedir perquè se sentia "segura" amb l'acusat i no podia sospitar que l'acabés atacant.

Un cop al domicili, l'home va intentar fer-li un petó però la menor es va poder apartar. Després, la va fer anar a una habitació, li va començar a fer tocaments: "Se li va posar a sobre i la menor s'hi va oposar dient-li que parés, aconseguint apartar-lo de sobre seu". L'acusat va fer cas omís de l'oposició de la víctima, la va fer anar a una altra habitació i la va violar.

Al judici, el processat va admetre parcialment els fets. Segons va dir, va mantenir relacions sexuals amb la reneboda de 15 anys però va negar que no fossin consentides o que utilitzés violència. També va afirmar que aquella nit anava begut. L'endemà dels fets va anar a la comissaria de la Policia Local de Blanes i va confessar que havia tingut sexe amb una menor sabent que era delicte. La menor, que va declarar a porta tancada, va reiterar que l'havia agredit utilitzant força física.

"És evident que l'acusat es va aprofitar de la confiança que a la menor li inspirava per la relació de parentiu existent entre ells i de la creença lògica que estava segura amb ell i no podria patir cap mal", exposa l'Audiència.

Llei del 'sí és sí'

La fiscalia demanava 15 anys de presó per un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys i sol·licitava que el tribunal apliqués el Codi Penal vigent en el moment dels fets, previ a l'aprovació de la llei del 'només sí és sí'. La defensa es va adherir al relat dels fets de l'acusació pública però sostenia que la legislació aplicable és l'actual, perquè és més favorable al processat.

L'Audiència dona la raó a la defensa perquè "el principi de retroactivitat favorable obliga a l'aplicació de la normativa nova". El tribunal li imposa una pena de 12 anys, 6 mesos i 1 dia de presó: "La sala, per fixar l'extensió de la pena, valora per una banda que, a més de la penetració vaginal, es van produir tocaments però, també, que l'acusat en un primer moment va anar a les dependències policials admetent haver tingut relacions sexuals amb la menor".

La sentència també acorda l'expulsió del processat del país un cop complertes tres quartes parts de la condemna (9 anys, 4 mesos i 15 dies), amb la prohibició de no poder tornar al país durant 8 anys. La resolució remarca que l'acusat no té arrelament i es troba en situació irregular al país.

A més, el condemnat haurà d'indemnitzar la víctima amb 6.200 euros, pel dany moral i les lesions patides i li imposen 8 anys de llibertat vigilada i la inhabilitació per exercir la pàtria potestat o treballar amb menors.