El nou CAP d'Hostalric costarà 3,4 MEUR i les obres s'enllestiran el 2025

Resoldrà les dificultats d'accés de l'actual, situat al nucli del poble, i tindrà dotze consultes

El nou CAP d'Hostalric (Selva) costarà 3,4 MEUR i l'objectiu del Departament de Salut és que les obres s'enllesteixin el 2025. El nou edifici ocuparà uns 1.100 metres quadrats i tindrà dotze consultes (repartides entre medicina, infermeria, odontologia, pediatria, obstetrícia i ginecologia).

El CAP, que substituirà l'edifici actual del carrer Major que ha quedat obsolet, s'aixecarà en una parcel·la cedida per l'Ajuntament al carrer Sieria de Sanmartí. El conseller de Salut, Manel Balcells, que avui ha visitat els terrenys, ha destacat que serà el primer CAP de Catalunya "construït de manera absolutament sostenible". Balcells també ha avançat que, si es compleixen terminis, les obres podrien començar al desembre.

El nou CAP pretén organitzar de forma eficient els espais funcionals, optimitzant els costos constructius i fent una aposta per la sostenibilitat mediambiental. L'objectiu de Salut és poder afrontar l'augment de població, però també que Hostalric disposi d'un CAP amb més espai i major accessibilitat. 

L'edifici tindrà 1.119 m2 de superfície construïda i dotze consultes sanitàries (medicina, infermeria, odontologia, pediatria i obstetrícia i ginecologia). A més, també comptarà amb una àrea administrativa amb despatxos i sales de treball polivalent, àrea de personal amb vestidors, sala de personal, una àrea d'activitats comunitàries amb sales per a grups i una zona de magatzem. Es preveu que les obres surtin a licitació a mitjans d'any i que l'execució comenci entre el tercer i quart trimestre de 2023.

L'edifici serà energèticament passiu; és a dir, sense maquinària que generi energia de forma activa, tal com han exposat els arquitectes responsables de la redacció del projecte (L&L Arquitectura, Anna Prats Subiranas i Joan Valls Matheu). Es disposarà d'il·luminació natural a totes les estances, a través de les façanes i dels patis interiors i es preveu també la instal·lació d'una pèrgola fotovoltaica que produeixi electricitat.

El CAP també incorporarà un mecanisme d'aerotèrmia que consistirà en la renovació mecànica de l'aire amb un sistema de captació de l'aire exterior i l'aprofitament de l'energia del terreny per temperar l'aire. L'edifici també comptarà amb sistemes d'aprofitament d'aigua de pluja per regar la vegetació.

"Absolutament sostenible"

El conseller Balcells ha explicat que el nou CAP d'Hostalric "serà el primer de Catalunya construït d'una forma absolutament sostenible". El conseller ha remarcat que el nou edifici “serà respectuós amb el medi ambient, inclourà sistemes de calefacció i ventilació molt naturals i incorporarà una perspectiva d'integració amb el territori exemplar".

Per la seva banda, l'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, ha agraït el "compromís" de la Generalitat amb la construcció del nou CAP i ha destacat que es tracta d'un equipament "molt necessari per als veïns del municipi". "L'anterior equipament ja ha fet la seva vida útil i esperem que el nou sigui una realitat ben aviat", ha afegit.

L'actual CAP Hostalric està situat en un edifici municipal al centre del poble i no té capacitat de creixement. El gestiona l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i forma part de l'àrea bàsica de salut de Breda-Hostalric, que dona servei a 13.400 persones. És el centre de referència pels usuaris dels municipis d'Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i Massanes.

Obres al CAP Santa Clara

El conseller també ha visitat avui les obres d'ampliació del CAP Santa Clara de Girona, que es preveu que acabin a principis d'abril. Els treballs van començar l'agost de l'any passat i han consistit en l'adequació i reordenació d'una part dels espais assistencials de la primera planta. Actualment, aquesta zona està ocupada per àrees administratives.

Els treballs d'ampliació han tingut un cost de 743.960 euros, entre obra i equipament, i han consistit en l'adequació i reordenació d'una part de la primera planta, on es faran vuit consultes noves. En total el primer pis del CAP passarà tenir catorze consultes.