Girona aprova la reforma del Xalet Soler per convertir-lo en la Casa de la Tecnologia

El projecte té un cost d'1,5 MEUR, dels quals 683.780 són finançats per Fons Next Generation

L'Ajuntament de Girona ha aprovat inicialment aquest divendres per Junta de Govern Local la reforma del Xalet Soler, situat al carrer de Barcelona, per convertir-lo en la futura Casa de la Tecnologia. L'objectiu és transformar aquest equipament en l'epicentre de la divulgació científica de la demarcació.

Ara, el projecte se sotmetrà a informació pública per després aprovar-lo definitivament i treure a licitació les actuacions. "Aquest és un projecte de ciutat perquè impulsarà vocacions científiques i tecnològiques, en un moment en què són imprescindibles", ha afirmat el regidor d'Urbanisme, Lluís Martí. Les obres que es faran en dues fases tenen un cost d'1,5 MEUR, dels quals 683.780 són finançats pels fons europeus Next Generation.

L'equipament estarà pensat per a la ciutadania i enfocat a potenciar sectors econòmics que poden contribuir en el desenvolupament de Girona en el futur. El projecte, redactat pel Consell Comarcal del Gironès i validat pels serveis tècnics municipals, preveu que les instal·lacions de l'edifici siguin eficients energèticament i ambientalment, amb la intenció d'arribar a un consum d'energia gairebé zero.

Xalet Soler

El projecte es realitzarà en dues fases. En la primera, es reformarà l'edifici principal i s'hi instal·laran els elements necessaris per fer-lo accessible per a tothom. Per guanyar espai i comoditat, tant les escales com els ascensors i lavabos accessibles es construiran en un lateral de l'edifici. En una segona fase, es preveu aixecar una sala polivalent annexa a l'edifici principal.

Del xalet original se'n conservaran l'estructura exterior, la façana, i elements d'interès i d'ofici, com puguin ser els balcons i terrasses, els objectes de ferro forjat o ceràmica, així com la xemeneia de la planta principal. També es respectaran les quatre plantes actuals, que tindran un total de 732 metres quadrats de superfície útil i 974 metres quadrats de superfície construïda.

A la planta baixa, amb 297 metres quadrats útils, s'hi ubicarà la seu gironina del Museu de les Matemàtiques. El servei l'oferirà la Fundació Museu de les Matemàtiques, a través d'un conveni amb l'Ajuntament de Girona. La primera planta, amb 201 metres quadrats útils, serà inicialment un espai diàfan preparat per acollir-hi diversos tipus d'activitats com ara oficines de cotreball digital i tecnològic. Les utilitats específiques que tindrà aquest pis es decidiran en funció de les necessitats que es detectin des de l'Àrea de Promoció Econòmica del consistori en col·laboració amb entitats i empreses de la ciutat.

El semisoterrani acollirà tallers per a la ciutadania i l'alumnat, especialment centrats en matemàtiques i robòtica, tot i que es destinarà també a l'emmagatzematge. S'hi ubicaran la sala de màquines per al funcionament de l'edifici i dependències municipals per a l'equip tècnic dedicat al foment de la tecnologia. Seran un total de 153 metres quadrats útils. Finalment, les golfes, de 81 metres quadrats, funcionaran com a espai polivalent i per guardar arxius i materials.

El jardí tindrà una funció destacada, ja que actuarà com una extensió del Museu de les Matemàtiques, i s'hi podran fer jocs amb els grups o famílies que visitin l'equipament. A més, serà públic i obert a la ciutadania, de manera que servirà com a zona de pas i de descans per als veïns i veïnes.

Eficiència energètica

Cal destacar que el projecte s'ha redactat amb criteris d'eficiència energètica i ambiental, per tal d'arribar a un consum d'energia gairebé zero. Entre altres aspectes, l'edifici comptarà amb plaques fotovoltaiques i un sistema de climatització per terra radiant amb producció de calor per energia geotèrmica. La il·luminació interior també serà eficient gràcies a l'aprofitament de la llum natural i a la instal·lació de lluminàries de LED i de detectors de presència en espais d'ús ocasional. A banda, s'aïllaran tots els tancaments, les obertures seran del tipus passivhaus i es renovarà l'aire per aconseguir la distribució de la calor. També serà eficient quant a gestió de l'aigua, ús de materials, generació de residus, adaptació al canvi climàtic i protecció de la biodiversitat.

1,5 MEUR

El cost del conjunt de les obres està valorat en 1,5 MEUR, dels quals 1,2 corresponen a la primera fase de la reforma. El projecte de remodelació està cofinançat amb una ajuda de 683.780,61 euros provinent del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència convocades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb càrrec als Fons Next Generation de la Unió Europea.

El Xalet Soler es va construir entre els anys 1940 i 1941 i és obra de Ricard Giralt. La casa ocupa una parcel·la de 2.626 metres quadrats, amb 775 metres quadrats de superfície construïda i l'edifici està catalogat per l'Ajuntament de Girona.