El congrés Waste in progress de Girona es concentrarà en els models de recollida amb identificació

Les regions de Pisa, Monza i Treviso d'Itàlia i Bihor de Romania exposaran els seus sistemes

Girona es prepara per la cinquena edició del congrés Waste in progress sobre la gestió de residus, que enguany posarà el focus en els models de recollida d'escombraries amb identificació d'aquells qui les generen.

El congrés es farà del 18 al 20 d'abril en el palau firal de Girona i preveu arribar als 1.500 assistents, un rècord que ja es va assolir l'any passat. En el Waste in progress s'exposaran diverses experiències de diferents punts d'Europa basats en aquests sistema d'identificació. Les regions de Treviso, Pisa i Monza d'Itàlia i Bihor de Romania són alguns dels convidats internacionals. Madrid i Usurbil (País Basc) exposaran els seus casos i a nivell nacional hi participarà Manlleu, Tarragona i Girona.

Els sistemes d'identificació de les persones que tiren les escombraries seran l'eix de la cinquena edició del congrés Waste in progress que es farà a Girona del 18 al 20 d'abril.

Es tracta d'un dels congressos de referència sobre la gestió de residus que es fa a la ciutat i que en altres ocasions ha parlat sobre la taxa per generació, la importància de l'orgànica o la recollida selectiva en municipis turístics. Ara, el focus es posarà en com els municipis poden identificar les persones que aboquen les escombraries per, posteriorment, aplicar-hi la taxa de generació per residus.

Es tracta d'un model complex perquè cal abordar reptes tecnològics, jurídics i conductuals per garantir que qui més residus genera acaba pagant més. Per això una de les conferències inicials anirà a càrrec de Juan José Pernías, professor titulat de Dret Administratiu de la Universitat de la Corunya per parlar del marc normatiu vigent que cal complir.

Al llarg del congrés es faran nou ponències internacionals, tres cada dia, que se sumaran a les taules de debat estratègic de les tardes amb representants estatals, autonòmics i municipals. Hi haurà treballadors de les àrees de Medi Ambient de diversos ajuntaments i membres de l'Agència de Residus de Catalunya. En l'àmbit de ponències internacionals, les regions de Treviso, Pisa i Monza d'Itàlia i Bihor de Romania exposaran les seves experiències en la identificació de la gent a l'hora de llançar les escombraries.

Els organitzadors preveuen arribar als 1.500 assistents, la mateixa xifra de l'any passat que va arribar al seu propi rècord. A més, hi haurà una àgota on es concentraran les empreses expositores vinculades al sector de la gestió de residus. A l'Innovation Lab diverses empreses presentaran les novetats en la selecció de residus.