Resten dos anys a la pena d'un condemnat per una violació a Salt per la llei del 'només sí és sí'

Abans de la revisió, el tribunal li havia imposat 7 anys i mig de presó

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha rebaixat a 5 anys i 4 mesos la pena al condemnat per violar una dona a Salt (Gironès) la matinada de l'1 de juliol del 2020. La defensa va sol·licitar que li escurcessin dos anys la condemna inicial, de 7 anys i mig de presó, per la llei del 'només sí és sí'.

La fiscal s'hi va oposar argumentant que la pena imposada al judici està "dins el marc penal aplicable" en la nova legislació. El tribunal sosté que, com que la llei no ha anat acompanyada d'una disposició transitòria que reguli què fer amb les condemnes fermes anteriors, ha de rebaixar pena perquè és "més favorable al reu". El processat va abordar la víctima al portal de casa seva, la va atacar per l'esquena i la va agredir sexualment.

L'Audiència de Girona va imposar al condemnat, Murphy Moore, una pena de 7 anys i mig de presó per un delicte de violació i una multa de 270 euros per un delicte lleu de lesions. La defensa va recórrer la sentència al TSJC, que va estimar parcialment un dels arguments. Així, l'alt tribunal català li va rebaixar la condemna per la violació a 7 anys: "L'existència de violència ja va ser tinguda en compte per configurar el delicte lleu de lesions i, per aquest motiu, no es pot valorar novament a l'hora d'individualitzar la pena".

El TSJC va considerar "més ajustada a dret" la pena de 7 anys. No era la pena mínima perquè, segons recollia la sentència, els fets "revesteixen un plus d'antijuridicitat" pel "lloc on es va produir l'agressió, el portal de l'immoble on viu la víctima": "Sens dubte això suposa una vulnerabilitat més gran. A més, és un lloc que la denunciant no pot evitar i que s'ha vist desprès de tota connotació de protecció".

El tribunal va mantenir la multa i la decisió de l'Audiència d'expulsar el condemnat, que és d'origen nigerià, del país un cop complertes tres quartes parts de la pena amb la prohibició d'entrada durant 10 anys.

Arran de l'entrada en vigor de la Llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del 'només sí és sí', la defensa del condemna va demanar una revisió de la pena. En base a la reforma, l'advocada demanava al tribunal sentenciador que li imposés ara 5 anys de presó.

La fiscalia s'hi va oposar perquè considerava que la pena de 7 anys està inclosa "dins el marc penal aplicable" pel Codi Penal actual.

La resolució de la secció tercera de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent el magistrat Juan Mora, descarta l'argument de la fiscalia. El tribunal remarca que l'aprovació de la llei no ha anat acompanyada d'una disposició transitòria que especifiqués què calia fer amb les peticions de revisió de condemna.

"Aquesta sala no desconeix que determinats sectors doctrinals mantenen que no ens trobem davant d'una successió de delictes perquè no es tracta del mateix delicte, sinó de la fusió de dos delictes en un", exposa la sala que conclou, però, que és una interpretació que no pot "acollir". La secció tercera sosté que és una tesi que el marc legal "no suporta" perquè, per a qualsevol aplicació de circumstàncies atenuants o rebaixa en grau, ha de partir del mínim punitiu que ara és més baix (dels 6 de pena mínima del Codi Penal anterior als 4 actuals).

Això i la falta d'una disposició transitòria, segons el tribunal, "obliga a revisar" la pena al condemnat seguint el criteri legal d'adoptar la "més favorable al reu".

Atac al portal de casa

Segons va declarar provat l'Audiència, cap a les 1.15 hores de la matinada de l'1 de juliol del 2020, el processat va abordar la víctima a l'entrada de casa seva, un domicili del carrer Miquel de Palol. L'home se li va apropar per l'esquena, la va empènyer dins el portal i la va fer caure a terra. "Resulta acreditat que, a continuació, li va tapar la boca, li va treure els pantalons i li va trencar la roba interior", exposava la sentència. Aleshores la va intentar penetrar. Com que no ho aconseguia, la va acabar agredint sexualment amb els dits.

L'home va fugir corrent quan va sonar el telèfon de la víctima. Segons va transcendir en el moment dels fets, després de rebre l'avís al 112, un indicatiu de la Policia Local de Salt va atendre la víctima. Mentre la traslladaven al centre mèdic, la dona va identificar l'atacant a l'alçada del carrer Torras i Bages. Immediatament, la policia el va detenir.