La figuerenca Montserrat Rigall lidera un projecte per a detectar 'fake news' amb IA

La periodista forma part d'una iniciativa d'RTVE i la UAB

La periodista figuerenca Montserrat Rigall forma part el projecte 'IVERES, Identificació, Verificació i Resposta' que està codirigit per la Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola (RTVE), juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a la detecció d'informacions falses amb intel·ligència artificial (IA).

Rigall, especialista en 'mobile journalism' (periodisme fet amb el mòbil) i la intel·ligència artificial, va assegurar ahir en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya, que "una informació per ser publicada ha d'estar verificada" i precisament en això consisteix aquest projecte interdisciplinari.

Per la seva banda, el director d'estratègia tecnològica, Pere Vila, comentava que aquesta ha de ser una eina "que puguin fer servir els mitjans de comunicació", creada mitjançant IA i que ajudi a detectar les informacions falses (o fake news) amb l'objectiu alhora de "recuperar la credibilitat del periodisme", afegia el director del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB, Santiago Tejedor.

Amb tot, la membre del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB, Maria José Recoder, anava més enllà i compartia el seu desig d'ampliar el radi d'acció del projecte fent una "divulgació cap a la ciutadania" i "lluitar" d'aquesta manera "contra la desinformació.

La prioritat temàtica d'aquest projecte R+D+I és la lluita contra la desinformació, els enganys i les notícies falses a través de canals públics i privats; les tècniques per a la detecció de manipulació d'imatges, àudio o vídeo; i el monitoratge de xarxes socials i atribució de contingut.

Per això, Vila ha informat que han treballat amb la Universitat Carles III de Madrid per a l'anàlisi de textos, el desenvolupament d'ontologies aplicades al monitoratge i la verificació, i eines d'arxivament.

També han col·laborat amb la Universitat de Granada a la verificació Deep Fake de veu i amb la Universitat Politècnica de Catalunya per a la verificació de continguts i informació d'imatge i vídeo. Alhora, el projecte analitza set estudis de casos per identificar el procés de verificació de diferents mitjans de comunicació, agències de notícies i plataformes de fact-checking.

IVERES s'emmarca en el Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació 2017-2020 i està finançat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia, pertanyent a la convocatòria del 2021, amb fons Next Generation de la Unió Europea. EFE