Bescanó i Sant Gregori desencallen la passera sobre el Ter que costarà 1,8 MEUR

Més d'1 MEUR es cobrirà a través dels Next Generation i la Diputació de Girona

Els ajuntaments de Bescanó i Sant Gregori, al Gironès, han desencallat les obres de l'esperada passera metàl·lica sobre el riu Ter que connectarà els dos municipis. Arribar fins aquí, però, no ha estat fàcil. Perquè s'ha hagut d'afrontar un sobrecost del projecte que gairebé n'ha triplicat el preu que tenia inicialment.

La crisi de materials -sobretot, l'encariment de l'acer- van fer disparar el preu inicial de poc més de 700.000 euros fins als 1,8 milions. Ara, d'aquesta quantitat, més d'1 MEUR es cobrirà a través dels fons Next Generation i d'una aportació extraordinària de la Diputació de Girona. La resta, l'assumiran els dos ajuntaments. La intenció és que l'obra, que té un termini de nou mesos, comenci a fer-se aviat.

Fa sis anys, a principis del 2015, els dos ajuntament van presentar el projecte de la nova passera i van engegar els tràmits perquè fos una realitat. L'obra, que connectarà les rutes de la vall del Ter i la vall del Llémena, es fa en conveni amb el Consorci de Vies Verdes.

Ara fa dos anys, els dos ajuntaments ho tenien tot a punt per engegar l'obra. Però aquella primavera, el consorci va comunicar als consistoris que l'increment de preus de les matèries primeres havia fet encarir el projecte. Als 725.878 euros que inicialment costava la passera, calia sumar-n'hi gairebé 165.000 més.

Bescanó i Sant Gregori van decidir assumir el cost a través d'una aportació extra de la Diputació de Girona. Però després de superar aquesta trava, en va arribar una altra. Perquè l'increment desmesurat de l'acer va tornar a sumir els dos consistoris en un atzucac.

Més d'1,8 MEUR

Han calgut dos anys més, però ara Bescanó i Sant Gregori han aconseguit superar els entrebancs. Això sí, el preu per fer la passera gairebé s'ha triplicat respecte l'inicial. En concret, ara el cost total del projecte és d'1.839.514,57 euros.

"Ha estat necessari dedicar temps i esforços a buscar el finançament suficient per afrontar els augments de costos derivats de la situació global", explica l'alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles. L'equació que ho ha fet possible ha estat, sobretot, haver aconseguit 738.986,99 euros del Pla de Sostenibilitat Turística dels Next Generation. Una quantitat a la qual s'hi sumen 303.912.54 euros que aportarà la Diputació de Girona.

La resta, vindran dels dos ajuntaments. Bescanó hi aportarà 404.744,17 euros i Sant Gregori, per la seva banda, 391.870,87 euros. Ara, després d'aprovar per ple el conveni amb el Consorci de les Vies Verdes per tirar endavant l'obra, s'espera que els treballs de nova passera comencin aviat. "Esperem donar per finalitzada la tramitació administrativa que l'ha de fer realitat", concreta Vinyoles.

S'espera que aquest mateix març el consorci ja contracti l'empresa que s'encarregarà d'executar les obres. Un cop comencin els treballs, el termini d'execució és de nou mesos.

135 metres de llargada

La nova passera sobre el Ter que connectarà Bescanó amb Sant Gregori tindrà 135 metres de llargada i una amplada mínima d'1,8 metres. Es recolzarà sobre pilars de formigó armat i s'hi accedirà amb rampes des dels dos marges. La plataforma de la nova estructura s'elevarà 6.70 metres sobre el fons de la llera del riu, per garantir-ne l'estabilitat en cas de crescudes.