Castelló d'Empúries presenta la programació del VI Fòrum de Viles Florides

Se celebrarà al municipi el 31 de març

L'hort de Santa Clara de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) va ser l'escenari escollit per a la presentació ahir del VI Fòrum de Viles Florides que se celebrarà al municipi el proper 31 de març.

A l’acte hi van intervenir Mercè Martínez Martínez, presidenta de la Confederació d’Horticultra Ornamental de Catalunya; Roger Parcerisas, responsable de promoció de Viles Florides; i Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries.  

El Fòrum, organitzat per Viles Florides i la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), amb la col·laboració de l’Ajuntament, està dirigit a personal tècnic i a totes aquelles persones interessades en la gestió i la millora dels espais enjardinats, amb una programació d’activitats que s’allargarà tot el dia.

Durant les ponències del matí es posaran sobre la taula eines per a la prevenció de flora invasora,  en el marc del projecte europeu LIFE medCLIFFS i es parlarà sobre “La poda dels arbres urbans” en una conferència a càrrec de Josep Selga, professional en Arboricultura.

També hi serà present la planta de compostatge i el Passeig d’Empuriabrava, on el personal tècnic explicarà les característiques i atractius d’ambdós espais. Tot seguit tindrà lloc el dinar, a l’Hort del convent de Santa Clara i la jornada finalitzarà amb una visita a l’Ecomuseu-Farinera i al Museu d’Història Medieval de la Cúria Presó (S. XIV).

Durant la roda de premsa, Mercè Martínez, presidenta del CHOC ha parlat sobre la importància de la jornada, “El Fòrum és una jornada professional dedicada a dotar de coneixements i bones pràctiques als nostres professionals tècnics i polítics que formen part de Viles Florides”. Martínez també ha volgut expressar l’agraïment de celebrar el fòrum a Castelló d’Empúries, “ens fa molta il·lusió que ens acolliu a casa vostra, Castelló d’Empúries i Empuriabrava és una de les Viles Florides amb la màxima distinció atorgada pel jurat fins al moment amb 4 Flors d’Honor. I que en són de merescudes aquestes 4 Flors d’Honor!”.

Per la seva banda, Roger Parcerisas, ha afirmat que “Castelló d’Empúries i Viles Florides és una relació perfecta, ja des del 2016 que el municipi va decidir entrar a formar part del moviment​i des d’aleshores no ha parat de créixer i millorar la seva aposta pel verd urbà, la sostenibilitat i la cura dels espais verds”.​

Per últim, Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries, ha volgut expressar la seva satisfacció a l’organització de Viles Florides perquè l’escenari  del VI Fòrum siguin racons i projectes tant de Castelló com d’Empuriabrava. Per altra banda ha assegurat que “ formar part del moviment de Viles Florides és una motivació per millorar any rere any l’entorn del municipi, que repercuteix de forma directe en la qualitat de vida dels veïns i veïnes “.

Actuacions a Castelló d'Empúries

El moviment Viles Florides promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra, a través d’espais verds urbans i enjardinats. Viles Florides vol posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic d’aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

Des de l’any 2016, que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es va adherir a Viles Florides, han estat moltes les millores que s’han portat a terme al municipi i que li han valgut les quatre Flors d’Honor, el màxim reconeixement que atorga el moviment. Només els últims anys s’han realitzat diverses intervencions com la instal·lació de jardineres, un exemple en són el pont de Sant Pere i el pont sobre els canals de l’Avinguda República catalana, el passeig de Port Petit, o el carrer Santa Clara, que s’està finalitzant en aquests moments.

També s’ha renaturalitzat les rotondes, els racons del Pati del Palau dels Comtes o l’esplanada de la cara Nord de la Basílica de Santa Maria; però, sens dubte, la gran obra d’enjardinament és el Passeig Marítim, únic al front marítim català. Totes aquestes accions sempre s’han executat amb sensibilitat per fer-ho de forma sostenible, amb plantes autòctones i de baix consum hídric, molt important en aquests moments.

El darrer gran projecte, que aposta per la conscienciació social, el contacte amb la natura, i les relacions intergeneracionals són els horts comunitaris i ecològics on es realitzen formacions reglades i tallers d’horticultura didàctics i pedagògics per a visites escolars.  En total 16 parcel·les regentades per castellonins i castellonines que treballen els horts ecològics amb un assessorament i seguiment per part de l’Ajuntament.

Finalment, La reducció i, en alguns casos, l’eliminació dels herbicides, com per exemple en els patis de les escoles o en parcs infantils, també ha estat una intervenció, que acompanyada de xerrades pedagògiques als centres escolars, ha afavorit la protecció dels espais verds un dels objectius pels quals Viles Florides aposta fermament.