Blanes inicia la campanya de control de gavians per evitar ocupacions de terrats

Ha començat avui i finalitzarà el 30 de juny

L'Ajuntament de Blanes (Selva) ha posat en marxa des d'avui i fins el 30 de juny una campanya de control de gavians. La regidoria de Medi Ambient s’encarrega d’aquesta acció que té una doble fita: protegir la salut de la ciutadania i preservar la salubritat dels edificis on nien les aus.

Durant els darrers anys la manca d’espais naturals disponibles per poder-hi niar ha provocat que els gavians hagin ocupat d’una manera progressiva els terrats d’edificis del nucli urbà. Aquest fenomen no és exclusiu de Blanes, proliferen arreu de les poblacions costaneres. Donat que el seu període de posta coincideix amb la primavera i se sol allargar fins a principis de juny s’aprofita aquest temps per iniciar la campanya de control.

En temporades anteriors, la campanya havia consistit en punxar els ous que es trobaven als nius sense retirar-los per evitar que els gavians fessin noves postes. Al evidenciar-se que aquesta pràctica no rebaixava la seva agressivitat perquè els gavians seguien protegint els seus nius, des de fa dos anys s’aplica una nova manera de procedir: ara si al niu només hi ha ous es retiren tant el niu com els ous.

Ara bé, si ja han nascut els pollets, no es retiren ni els nius ni els animals. La Directiva d’Aus de la Unió Europea del 30 de novembre del 2009 protegeix els ocells silvestres, incloent les gavines (Laridae) i els coloms (Colombidae), entre d’altres, i en aquest sentit l'Àrea de Medi Ambient, Salut Pública i Protecció i Benestar dels Animals de l’Ajuntament de Blanes compleix la normativa.