Ensenyament amplia l'oferta de formació professional

Ofereix a Girona 250 places que combinen classes i treball remunerat en empreses

El Departament d'Ensenyament ha presentat aquest matí l'oferta d'estudis postobligatoris a la demarcació de Girona. Per al curs vinent, es mantenen els 248 grups de Batxillerat i l'oferta de cicles formatius torna a créixer per segon any consecutiu. Si aquest curs ja es van incorporar catorze noves ofertes, per al curs vinent el departament n'ha inclòs setze més, elevant l'oferta de formació professional als 230 grups en cicles de grau mitjà i 133 de grau superior.

La principal novetat per al curs vinent és el salt quantitatiu que experimenta la formació dual, que passa de dues experiències que s'havien provat a Arbúcies i Ripoll a vuit cicles amb 250 places ofertades. Es tracta de cicles formatius pensats per fomentar l'ocupació de l'alumnat, que compagina les classes amb formació a les empreses. Els caps de personal de les 50 empreses que participen del projecte s'han trobat amb tècnics que elaboren els currículums de cada cicle per tal de posar-se d'acord sobre quines matèries es poden impartir directament a les fàbriques. Els alumnes comencen a anar a les empreses al final del primer curs i, durant tot el segon curs, ja compaginen les tasques d'aula amb el treball a la fàbrica. A més, reben una remuneració que, depenent de cada empresa, està a l'entorn dels 400 euros.

En el projecte s'hi han implicat tant ajuntaments com consells comarcals, així com empreses destacades de la demarcació com Comexi, Nestlé (que tindrà 24 alumnes en pràctiques), Casademont, l'Associació d'Empreses Nàutiques d'Empuriabrava, Frit Ravich o Cafès Cornellà, entre moltes d'altres.

En concret, els sis nous cicles formatius duals es dedicaran als següents àmbits: Manteniment electromecànic de vaixells d'esbarjo i serveis portuaris (IES de Castelló), Olis d'Oliva i Vins (Institut de Llançà), Manteniment electromecànic (Narcís Xifra de Girona, amb pràctiques a la Nestlé), Impressió Gràfica (Institut de Santa Eugènia de Girona, amb pràctiques a Comexi Group de Riudellots), Elaboració de productes alimentaris (IES Vescomptat de Cabrera d'Hostalric) i Programació de la producció en l'emmotllament de metalls i polímers (Institut de la Garrotxa, a Olot).

A banda d'aquests sis cicles formatius duals, Ensenyament ofereix noves propostes de formació professionals en àmbits com Serveis a la restauració (a Lloret), Integració Social (Figueres), Estilisme i direcció de perruqueria (Narcís Xifra, Girona) o Salvament i Socorrisme (Roses i Lloret).

El delegat territorial d'Ensenyament, Albert Bayot, ha valorat l'esforç que s'ha fet tant des del departament com des les administracions locals i les empreses per crear les sinèrgies suficients per fer créixer la formació dual. "El que pretenem és que l'empresa s'impliqui i vegi la importància de la formació", ha manifestat Bayot.

Aquests cicles formatius duals arrenquen amb 24 places per grup i hi entraran els alumnes que tinguin millors notes. "Per això diem als alumnes que no n'hi ha prou amb aprovar l'ESO, sinó que s'ha de treure bones notes", ha valorat.

Bayot també ha destacat l'esforç que ha fet el departament per potenciar l'oferta de formació professional i ha recordat que en els darrers dos cursos han incorporat 30 nous cicles formatius i que han analitzat a cada comarca quines mancances formatives hi havia i quines necessitats d'ocupació es podien aprofitar. En global, les places d'estudis postobligatoris creixeran en un 2,42% a la demarcació de Girona el curs vinent, per sobre de la mitja catalana que és de l'1,18%.