Més de 100 denúncies en cinc mesos per orinar o beure alcohol al carrer a Girona

La majoria dels incomplidors són homes i es detecta a les nits

La Policia Municipal de Girona ha posat 112 sancions a persones que ha enxampat orinant o bevent alcohol al carrer. Són sancions que corresponen als primers cinc mesos d'aplicació de la nova ordenança de civilitat, que va entrar en vigor a finals de novembre. En concret, la policia ha iniciat 64 expedients per consum d'alcohol al carrer, 48 per orinar i sis més per desperfectes a mobiliari urbà o elements de la via pública.

La gran majoria de les sancions es van posar durant les nits (82%) i en un 97% dels casos els sancionats són homes. El regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, ha recordat que l'objectiu de la norma és eradicar l'incivisme i evitar que hi hagi 'botelló'. L'equip de govern de Girona va impulsar l'any passat una nova ordenança de civilitat amb l'objectiu d'eradicar l'incivisme a la ciutat. Per primera vegada, es prohibia el consum d'alcohol al carrer, un supòsit que no era sancionable fins llavors. En els primers cinc mesos d'aplicació de l'ordenança (dades del 21 de novembre al 23 d'abril), s'han aixecat 64 actes per consum d'alcohol al carrer.

Segons ha explicat el regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, la Policia Municipal va iniciar una campanya informativa les primeres setmanes de vigència de l'ordenança per informar els ciutadans que estava prohibit beure alcohol al carrer, sempre que fos fora dels llocs autoritzats. Després d'aquest període informatiu, però, la policia ha passat directament a les sancions. "La gent ha de prendre consciència perquè ja vam avisar que tindríem tolerànica 0", ha manifestat el regidor.

Segons ha valorat Alcalà, espera que en els propers mesos les sancions per beure al carrer vagin a la baixa perquè la gent veu "que la cosa va de debò" i als ciutadans sancionats els arriba la multa a casa. Beure alcohol al carrer es sanciona amb 150 euros i, en el cas de menors, les multes arriben als 300 euros. El regidor també ha explicat que la majoria de sancions s'han imposat a grups de joves que s'unien a carrers i places per fer 'botelló' abans de seguir de festa. "El nostre objectiu és eradicar aquestes pràctiques", ha manifestat Alcalà, que alerta que aquests grups de joves després de beure al carrer acostumen a provocar d'altres molèsties a veïns amb crits o orins a la via pública.

L'altre supòsit que acumula la majoria de sancions és orinar al carrer. Per a aquest incompliment les sancions són de 300 euros i la Policia Municipal de Girona ha aixecat 48 actes en els darrers cinc mesos. La resta de sancions per incompliments de l'ordenança de civilitat són sis casos de persones que la policia va enxampar provocant desperfectes a elements de la via pública (300 euros).

En total, doncs, la policia ha aixecat 118 actes per incompliment d'aquesta ordenança. D'aquests expedients, només se n'han tancat tres i un 17% dels afectats ha presentat al·legacions.

Multes a homes i durant la nit

La gran majoria de sancions s'han posat de nit (82%) i el 97% de les persones sancionades són homes. Per barris, la policia ha enxampat la majoria d'infractors a la zona de del passeig Canalejas, a Bonastruc de Porta o la zona de Pedret, tres dels carrers que concentren més locals d'oci nocturn de la ciutat.

L'estadística també mostra que un 25% dels sancionats són estrangers i que més de la meitat de les persones multades són de fora de la ciutat de Girona.