Més de 1.500 persones han alçat "la veu" aquest 8-M a Girona. Dues manifestacions simultànies han recorregut els carrers de la ciutat per denunciar que el masclisme continua vigent en molts aspectes de la societat.
Les entitats convocants asseguren que queda molt camí a fer per avançar cap a la igualtat real. La mobilització convocada per la Plataforma Feminista ha sortit a les sis de la plaça Independència. Mitja hora després ha arrancat la marxa anticapitalista, que ha estat la majoritària.
Les manifestants, majoritàriament dones, han cridat consignes com 'No és no i sinó és violació' o 'La lluita serà feminista o no serà' darrere pancartes on s'hi podia llegir lemes com 'No estàs sola' o 'Educar en feminisme és educar en igualtat'.
La primera de les marxes, convocada per la Plataforma Feminista Gironina, ha començat a caminar a les sis de la tarda des de la plaça Independència. Tot i ser la manifestació 'oficial', amb suport de la majoria de partits, entitats i sindicats, ha estat la que menys gent ha mobilitzat. Unes 300 persones, segons dades policials, han caminat darrere la pancarta 'Unides per la igualtat'.
"Les reivindicacions són les de cada any, volem els mateixos drets reals que l'altra meitat de la població mundial, i això són drets laborals, drets de vida, de deixar de patir violència i no haver de viure en determinats espais amb por", ha afirmat una integrant de la Plataforma, Diana Estudillo. Tot i reconèixer que hi ha hagut "avenços", reclamen planta cara "al front reaccionari que veu tremolar els seus privilegis" i intentant barrar el pas al feminisme i a la dones: "No hem d'abaixar la guàrdia".
Mitja hora després, i des de la plaça U d'octubre, ha començat la marxa feminista anticapitalista. Des d'un escenari, han llegit el manifest per denunciar les violències contra les dones (tant la d'Estat i institucional com l'econòmica, física, discriminatòria i la perpetrada en l'àmbit de la parella): "Davant d'aquest sistema injust, desigual i explotador i cruel, des de Girona, denunciem la repressió i violència d'Estat i reivindiquem que l'organització popular és la millor arma per combatre la repressió que patim els moviments populars i feministes".
"Juntes som més fortes per construir una alternativa i fer front al capitalisme patriarcal i racista", continuava el manifest que ha dedicat bona part de les reclamacions a la situació actual de crisi econòmica i inflació, que segons remarquen afecta especialment les dones. "La violència immobiliària que patim les dones també ha de ser considerada violència masclista, perquè la pobresa té nom de dona", han denunciat.
També han dedicat un apartat a reclamar una educació "basada en la diversitat" i que sigui "inclusiva". "Avui som totes les dones víctimes de feminicidis. Som totes les dones assetjades en l'entorn laboral, també les víctimes de violència en l'oci nocturn", han reivindicat fent una crida final a ensorrar el patriarcat.
La manifestació ha avançat per Jaume I fins a la plaça Independència i després ha seguit pel carrer Santa Clara, passant per davant de la seu de la Generalitat, fins a tornar de nou a la plaça U d'octubre. A la pancarta de la capçalera s'hi podia llegir 'Per una vida que valgui la pena viure'. Segons dades policials, aquesta marxa ha aplegat unes 1.300 persones.