The Flying Caballero i el Duo Disar de guanyen el Festival Internacional de Circ de Girona

L'11a edició tanca amb 29.000 espectadors a la carpa del Camp de Mart

La gala d'or de l'11a edició del Festival Internacional del Circ de Girona ha tancat amb un doble guanyador. El premi Elefant d'Or s'ha repartit aquest any a Mèxic i Uzbekistan de la mà de les companyies The Flying Caballero i el Duo Disar. Els primers era la primera vegada que sortien d'Amèrica i ho han fet amb molt bon peu, ja que aquest dissabte la companyia va aconseguir una fita històrica en el món del circ: tres trapezistes van fer el quàdruple salt mortal en el mateix espectacle.

Aquest dimarts a la nit han intentat repetir aquesta fita, tot i que no ho han aconseguit. Si bé un dels artistes ha pogut fer un quàdruple mortal, els altres dos no han igualat la fita del dissabte. El director del festival, Genís Matabosch, ha destacat que la companyia mexicana "ha entrat en els anals de la història" amb aquesta fita. Per això el jurat del certamen (enguany format exclusivament per dones) ha decidit donar-los el primer premi.

Per la seva banda, el Duo Disar ha fet un espectacle de cintes aèries. En una coregrafia basada en la banda sonora de la pel·lícula de James Bond 'No time to die', els dos artistes han exhibit el seu domini en les cintes penjant-se del cabell i aguantant-se per la boca a una corda mentre pujaven fins dalt de tot de la carpa del circ.

Els Elefants de Plata han estat per tres companyies: Vertex (Israel), The Acrobatic Troupe of Dezhou (Xina) i Mat&Mym (Canadà). Els primers han representat Israel per primera vegada en el certamen circense gironí amb una atracció de volteig acrobàtic. Els xinesos han presentat un espectacle de cercles i un altre de diàbolos (cada un d'ells en una semifinal diferent). Els canadencs Mat&Mym s'han encarregat de fer piruetes sobre els patins acrobàtics.

En la categoria de bronze, el jurat ha premiat The Flyers Valencia, que enguany presentaven un nou espectacle de doble roda de la mort. Els colombians també han aconseguit el reconeixement del públic, que els han donat el premi de votació popular. Els argentins Argendance Company (malambo) o els Hermanos Rodríguez (jocs icaris) han obtingut un elefant de bronze cada un.

Premi de la crítica i de la imatge

La crítica també ha premiat el Duo Disar, que ja s'ha emportat l'Elefant d'Or i el premi de la Imatge ha estat per Sabrina Aganier (Canadà), que presentava una atracció de cercles aeris.

Aquests són els guanyadors d'entre els catorze finalistes que han actuat en la gala d'or d'aquest dimarts. Els finalistes són els seleccionats d'entre tots els participants a l'espectacle blau i el vermell (les dues semifinals que té el festival) que s'han alternat en diverses funcions des del dijous de la setmana passada.

Pel que fa a l'assistència, aquesta 11a edició s'ha tancat amb 29.000 persones de públic, 2.000 més que en l'anterior edició. Matabosch ha recordat que el 2020 va ser la última edició abans de la pandèmia i fins aquest 2023 els havia costat recuperar l'assistència que hi havia abans de la covid-19. Aquest febrer, amb les 29.000 butaques exhaurides, la xifra s'acosta més a les dades que hi havia el 2019.

Referent en el món circense

El Festival Internacional del Circ és el més important d'Europa i fins ara també estava en la 5a posició del món. El director del certament, Genís Matabosch, ha assegurat que el certamen gironí "ha madurat" i obre la porta a escalar posicions aquest any dins del rànquing.

Els principals certàmens eren xinesos i russos i amb la situació actual (les restriccions de la covid-19 i la guerra amb Ucraïna) podria canviar el panorama i fer que el festival gironí pugi en el llistat. Malgrat tot, Matabosch ha deixat clar que en aquesta cita "moltes companyies signen contractacions" pels seus espectacles que presenten a Girona durant els sis dies del festival.