El veler de cinc pals més gran del món arriba a Roses

El Royal Clipper té 42 veles que sumen 5.000 m² de superfície i porta prop de 200 passatgers

El municipi de Roses (Alt Empordà) ha rebut aquest dilluns per primera vegada el Royal Clipper, el veler de cinc pals més gran del món, que hi ha fet escala. El vaixell, que ha fondejat a la badia, té un total de 42 veles que sumen 5.000 m² de superfície i porta a bord prop de 200 passatgers (la majoria d'origen francès) i un centenar de tripulants.

El Royal Clipper ha fet escala procedent de Barcelona i aquesta tarda ha salpat en direcció al port francès de Marsella. Està previst que faci una segona escala a Roses el proper 15 de maig. El port empordanès acollirà aquesta temporada set escales de creuer, dues més que l'any passat, amb un total de 1.300 passatgers.

El veler Royal Clipper ha arribat a Roses a les deu del matí, procedent de Barcelona. Després de passar-hi el dia, a les sis de la tarda ha salpat en direcció al port francès de Marsella. El veler porta a bord 179 passatgers, majoritàriament turistes francesos, i 109 tripulants. El gran veler tornarà a fer escala al port de Roses el dimecres 15 de maig.

Amb motiu de la seva primera escala a Roses, el vicepresident de Ports de la Generalitat, Pere Padrosa, ha lliurat una metopa commemorativa al capità del Royal Clipper. Padrosa ha recordat que aquest any, durant la temporada de creuers, el port de l'Alt Empordà acollirà set escales, cosa que el consolida com a destí a la Costa Brava.

"Aquesta temporada consolida el port de Roses com un destí turístic fonamental; i tot i que aquí potser hi fondegin creuers de menys eslora, cal tenir en compte que els passatgers que porten són més de luxe i tenen un alt poder adquisitiu", ha indicat Padrosa. El vicepresident també ha dit que, tot i que les dimensions del port (370 metres i una fondària mitjana de 5 metres i mig) obliguin els vaixells a fondejar a la badia, això no s'ha de veure com un handicap.

"No és cap problema, sinó fins i tot un atractiu més", ha precisat. Pere Padrosa també ha admès que, si Roses assoleix velocitat de creuer com a destí per a aquests tipus de vaixells, caldrà pensar en fer els "condicionaments necessaris" al port. Ara bé, ja ha precisat que això serà a llarg termini, perquè les restriccions pressupostàries actuals no permeten engegar cap obra d'aquest abast.


Durant l'entrega de la metopa i la visita al creuer Royal Clipper, Pedrosa ha anat acompanyat de la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, i de l'alcalde de la localitat, Carles Páramo. L'alcalde ha subratllat el fet que, de dos anys ençà, Roses s'ha sabut posicionar com a atractiu per a les companyies.

"Jo sempre dic que, si de tots els ports on poden fer escala, precisament escullen Roses, això és per alguna cosa", ha declarat Páramo.

El veler de cinc pals més gran del món

En l'actualitat, el Royal Clipper és el veler de cinc pals més gran del món. Els cinc pals tenen una alçada de 54 metres. El vaixell disposa de 42 veles que ocupen una superfície total de 5.000 metres quadrats i va ser construït l'any 2000 a imatge del llegendari vaixell 'Preussen'. El veler, que navega a vela i a motor, té 1.800 metres quadrats de cobertes i una eslora de 134 metres.

A més, disposa de tres piscines a la coberta -una de les quals és a la vegada el sostre del restaurant-, una biblioteca i un piano-bar. Destaca la sala 'Captain Nemo Lounge', un espai on els passatgers tenen cura del seu cos mentre veuen el fons marí a través dels ulls de bou.

El Royal Clipper pertany a la companyia Star Clippers que compta amb una flota de tres velers: l'Star Clipper i l'Star Flyer, tots dos de quatre pals, i el Royal Clipper, el vaixell insígnia de la companyia, amb cinc pals. La companyia Star Clippers ofereix als passatgers un maridatge entre la tradició nàutica i les vacances de luxe.

Aquests velers intenten recrear els viatges que es feien en els tradicionals clippers fa cent cinquanta anys, però amb el confort, la modernitat i els serveis actuals. Els passatgers poden experimentar la feina dels mariners, ajudant la tripulació a plegar les veles més baixes o pujant, sempre equipats amb mesures de seguretat, al nius d'observació ubicats en els pals.

Roses referma l'activitat de creuers a la Costa Brava

Per segon any consecutiu, Roses es posiciona com a port de creuers de la Costa Brava amb l'arribada de set creuers que transportaran uns 1.300 passatgers al llarg de sis mesos. Si es compara amb l'any passat, el port rosinc rebrà dues escales més.

Aquesta temporada ja han passat pel port empordanès l'Ocean Nova i el Royal Clipper, que tornarà aquesta setmana. A més, el Seabourn Legend farà quatre escales més durant els mesos de juliol, agost i setembre.