L'ABS de la Bisbal es volca amb la detecció del càncer de còlon i recte

Prop de quatre mil veïns d'entre 50 a 69 anys seran convidats a participar del programa

Un total de 3.923 veïns d’entre 50 o 69 anys i pertanyents a la zona d’influència de l’Àrea Bàsica de Salut de la Bisbal d’Empordà estan convidats a participar al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR). L’ABS està formada pels municipis de La Bisbal d'Empordà, Corçà, Cruïlles- Monells- Sant Sadurní de l'Heura, Foixà, Forallac, Palau - Sator, Parlavà, Rupià, Ullastret i Ultramort. El Programa es va començar a desplegar en aquests municipis el mes d’abril i es mantindrà fins al juliol.
 
La implantació del PDPCCR ja va començar a principis d’any per la zona de l’ABS de Torroella de Montgrí on la població diana té temps de participar fins el dia 15 de maig. Durant els propers dos anys s’aniran fent paulatinament totes les ABS que conformen la comarca del Baix Empordà, de manera que al 2015 es podrà tornar a començar per Torroella. La introducció a la resta de Regió Sanitària de Girona es farà de manera progressiva.
 
El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. Totes les persones que tenen entre 50 i 69 anys, reben una carta a casa seva on se'ls explica el programa i se'ls informa de com participar-hi. Els que així ho desitgin, s'han de dirigir a una oficina de farmàcia identificada amb el distintiu del Programa amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal.

A la farmàcia li donaran un kit per dipositar la mostra de femta, i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia. Aleshores s’enviaran les mostres per analitzar i els comunicaran els resultats personalment. Si són negatius, que seran la majoria dels casos, es convidarà de nou el ciutadà o la ciutadana a participar en el programa d’aquí a dos anys. En cas que l’anàlisi sigui positiva, els participants seran informats degudament i es procedirà al protocol establert en aquestes situacions, que inclou la realització d’una colonoscòpia.
 
Justament per informar a la població del programa, l’associació Oncolliga, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de l’ABS de La Bisbal, ha organitzat pel proper 22 de maig una xerrada que porta per títol "Per què és important participar en el programa de detecció precoç de càncer de còlon?" i que anirà a càrrec del Dr. Josep Costa, Adjunt a la direcció assistencial de l’Institut d’Assistència Sanitària. (institució que gestiona l'Oficina Tècnica de Cribratge). L’acte tindrà lloc a les 20h. al Teatre Mundial de la Bisbal.

Cal tenir present que aquest programa està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors. A Catalunya es diagnostiquen cada any uns 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.