Salt inicia el 40è aniversari de la seva independència amb els Premis Tres de Març

S'han programat congressos, jornades, documentals i publicacions per commemorar-ho

El tradicional lliurament dels Premis Tres de Març s’ha convertit enguany en un reconeixement a tots els veïns de Salt, coincidint amb la celebració del 40è aniversari de la recuperació de la independència de la vila. El Centre d’Arts Escèniques (El Canal) ha estat la seu de l’espectacle Salt i els fils invisibles, dirigit per Xicu Masó.

A dalt de l’escenari s’ha dut a terme una representació que ha comptat amb la participació de diversos artistes i personatges que formen part de la cultura saltenca i que, a banda de ser una festa, ha estat una celebració de la diversitat, la riquesa i la pluralitat de Salt. També han tingut un paper protagonista les potencialitats de la vila i s’ha fet una mirada enrere per copsar la fortalesa i la unió que va suposar per a Salt la recuperació de la identitat com a poble el 3 de març del 1983.

Tots els assistents a la vetllada, amb sessions a les 19h i a les 21h, han estat obsequiats amb el llibre que s’ha publicat especialment per a l’ocasió, El meu Salt i el del futur, una obra coral que inclou una memòria visual del fotògraf Josep Maria Oliveres i que ha comptat amb la participació de tots els exalcaldes d’aquestes quatre dècades i la d’una quinzena de contribucions de veïns i veïnes i persones vinculades al poble amb perspectives molt diverses.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, explica que “hem celebrat un aniversari històric, al mateix temps que és un bon moment per reivindicar les nostres arrels, posar en valor i analitzar el nostre present i, tots plegats, visualitzar i projectar el futur de Salt”.

“Aquest Tres de Març, més que mai, és un orgull ser l’alcalde i el representant de tots els saltencs i saltenques. Dels de tota la vida, dels que hi porten mitja vida i dels nouvinguts. En definitiva, de tots els que estimem el lloc on vivim i, sense els quals, Salt no seria possible”, ha afegit Viñas.

El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, també ha intervingut durant els parlaments i ha recordat que “com sarrianenc em considero mig saltenc perquè hi ha elements en la nostra història que són comuns com la data de la recuperació de la nostra independència que compartim, el 3 de març de 1983”.

De la programació que ja està preparada per celebrar el 40è aniversari de la recuperació de la independència de Salt i que avui s’ha iniciat, més enllà de les que puguin sorgir de les mateixes entitats de Salt o del Festival Temporada Alta, destaquen:

  • Presentació del documental Migraland, sobre l’obra teatral d’Àlex Rigola, amb el director del documental Salvador Sunyer Vidal. (adreçat als estudiants de batxillerat de Salt) · Remodelació de la font del Passeig Ciutat de Girona inaugurada el 1985 i relacionada amb el decret d’independència municipal.
  • Desenvolupament d’un mapa virtual de Salt amb tecnologies de realitat virtual.
  • Publicació de L’Espriu (1976-1983): L’institut de Salt en els anys de la transició, de Carles Barceló que en va ser el primer director.
  • Publicació d’una biografia política de Salvador Sunyer i Aimeric, a càrrec de Lluís Serrano, gràcies a un Conveni entre l’Ajuntament de Salt, la UDG i la Fundació Valvi.
  • Congrés internacional “Educació i Democràcia” el proper mes de setembre
  • Jornades d’estudi de la realitat metropolitana de Girona amb la Fundació Pi i Sunyer
  • Jornada acadèmica a la UDG sobre els anys de la transició a propòsit de la biografia de l’alcalde Sunyer.
  • Creació del documental Salt: terra de somnis, dirigit per Adrià Exposito.

El logotip de la celebració del 40è aniversari s’ha dissenyat sobre la base de la ‘i’ d’independència que va crear l’artista saltenc Lluís Mateu i que presideix cada any els Premis Tres de Març.