L'antiga presó de Figueres (Alt Empordà) serà un espai vinculat a la promoció i al desenvolupament econòmic i social. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que acollirà dependències del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i hi haurà un espai de formació, focalitzada sobretot en l'electromecànica i la indústria alimentària. A més, també es preveu que s'hi instal·lin oficines del SEPE.
El cost de reformar el que havia estat un centre penitenciari fins al 2014 serà de 6,9 milions d'euros (MEUR). El conseller ha detallat que el Departament ja ha transferit 2,5 MEUR i que, a mida que avanci el projecte, s'anirà concretant la implicació econòmica de diverses administracions, també l'Estat. La previsió és que aquest mateix any es liciti el projecte i que les obres s'adjudiquin el juny del 2024 i s'allarguin fins al segon semestre del 2025, quan haurien de culminar.
L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha remarcat que aquest divendres és un dia "molt important" per a la ciutat i per al conjunt de la comarca perquè el futur Espai Azemar (nom en homenatge a l'arquitecte que va dissenyar l'edifici modernista) està més a prop de ser una realitat. I això implicarà, ha assenyalat, obrir la presó vella a la ciutadania i que es converteixi en un pol de generació d'ocupació i d'aposta empresarial.
El SOC i del SEPE s'ubicaran a l'espai central de l'antic centre penitenciari, que es transformarà en una oficina "moderna" per atendre la ciutadania, amb espais comuns, sala d'actes, esai de cerca intensiva de feina i punts d'atenció personalitzada i orientació professional.
També hi haurà una delegació del SOC_EMPRESA, que aglutinarà tots els serveis integrals d'atenció a les empreses i serà d'abast comarcal. Compleix, segons ha explicat Torrent, amb un dels objectius que persegueix el Govern: dinamitzar projectes empresarials per fomentar la generació d'ocupació i l'aprofitament del talent.
Els antics tallers de reinserció del centre penitenciari seran espai ara per a la formació professional. El conseller ha remarcat que, apart dels cicles formatius, la formació ocupacional i continuada també són cabdals perquè les empreses puguin tenir treballadors qualificats. A més, el director del SOC, Juan José Torres, ha exposat que d'aquesta manera es supleix un "dèficit" en oferta formativa detectat a l'Alt Empordà. Hi haurà formació en àmbits com la logística, l'electromecànica, la nutrició, sociosanitat, activitats al medi natural o indústries alimentàries. Aquelles vinculades als perfils més necessaris a la comarca, ha apuntat Torrent.
A l'antiga presó, situada al carrer Sant Pau, també hi haurà espais d'ús comú i compartit per a entitats i la resta de l'equipament s'utilitzarà per a espais de suport dels edificis adjacents. Lladó ha explicat que també suposarà "retornar" l'edifici al barri i donar resposta a necessitats de futur de la ciutat.