Condemnats més de 1.500 conductors per anar beguts o cometre delictes al volant

L'any passat Trànsit va retirar el carnet a 408 conductors

Més de 1.500 conductors han vist com agafar el cotxe beguts o cometre altres imprudències al volant ha acabat en condemna. Durant el 2012, els jutjats d'arreu de la demarcació han imposat 1.568 sentències fermes per delictes contra el trànsit, la majoria de les quals es refereixen a alcoholèmies en què els conductors han superat el límit penal (0,60 mg/l).

A més, en 64 casos, la pena també ha suposat que l'infractor perdés la vigència del permís i, per tant, que s'hagi de tornar a examinar de nou per recuperar-lo. D'altra banda, durant l'any passat, la Direcció General de Trànsit (DGT) va retirar el carnet a 408 conductors que havien esgotat tot el saldo de punts.

D'ençà que a finals del 2007 va entrar en vigor la reforma del Codi Penal, el degoteig de conductors que s'han assegut a la banqueta dels acusats és constant. La majoria d'ells arriben a judici per agafar el volant beguts i superar la taxa de 0,60 mg/l que, automàticament, comporta que se'ls denunciï per la via penal. Però dins la bossa d'infractors, també hi ha altres casuístiques: conduir sense carnet, haver pres estupefaents o negar-se en rodó a fer la prova d'alcoholèmia en són algunes.

Un cop els jutjats dicten sentència, i la pena és ferma, les dades de l'infractor es fan arribar a la Direcció General de Trànsit (DGT). I és que les condemnes, apart de la multa o la pena de presó, també porten aparellada la retirada del permís de conduir (en un arc que arriba fins als quatre anys per a les alcoholèmies o fins als sis per a les conduccions temeràries).

L'any passat, segons dades de la DGT, els jutjats van dictar 1.568 condemnes fermes contra conductors gironins. Segons explica la cap de Trànsit a Girona, Marta Solano, "en la gran majoria dels casos, per delictes relacionats amb la barreja de conducció i alcohol".

A més, 64 d'aquests infractors no només van veure com se'ls imposava una condemna penal, sinó que també van perdre definitivament el carnet de conduir. "En aquests casos, no parlem de retirades temporals, sinó de conductors que s'hauran de tornar a examinar si volen recuperar el permís", concreta la cap de la DGT a Girona.

Marta Solano també explica que, tot i que algunes d'aquests casos s'arrossegaven d'altres anys, la majoria d'ells corresponen a infraccions comeses durant el 2012. "S'intenta que determinats delictes relacionats amb el trànsit es resolguin per la via del judici ràpid, per no perdre el grau d'exemplaritat que hi ha d'haver al darrere i evitar que el cas es dilueixi", subratlla Solano.

408 conductors, sense saldo

Al costat de les pèrdues de carnet derivades per condemnes penals hi ha també aquelles que es porten a terme per via administrativa. En aquest cas, qui les executa no són els jutjats sinó la mateixa DGT. "Es tracta d'aquells conductors que han anat acumulant multes que porten aparellada la pèrdua de punts, i que han esgotat tot el saldo del carnet", concreta la cap de Trànsit a Girona.

L'any passat, per aquest motiu, 408 conductors van perdre el permís de conduir arreu de la demarcació (el 2011, en van ser 700). D'aquests, un 87% eren homes i el 13% restant, dones.

Un cop la DGT fa efectiva la retirada, haurà de passar mig any (tres mesos, en el cas dels conductors professionals) abans que no puguin tornar a agafar un vehicle. A més, també hauran de seguir un curs de reeducació viària.

Amb aquestes retirades de carnet que ja s'han fet efectives, actualment a la demarcació hi ha 2.063 conductors que tenen a zero el saldo de punts (perquè ja se'ls va retirar el carnet amb anterioritat i, o bé no han passat els sis mesos, o bé no l'han recuperat).

302.562 conductors, amb quinze punts

A l'altre costat de la balança s'hi troben aquells conductors que no han perdut cap punt d'ençà que va entrar en vigor aquesta modalitat del carnet de conduir. De fet, a partir de l'1 de juliol de l'any passat, aquest col·lectiu va rebre un punt addicional al seu permís (que se sumava als catorze que tenien).

Segons concreta Marta Solano, a les comarques gironines, hi ha 302.562 conductors amb quinze punts al seu carnet de conduir. Traslladat en percentatges, això representa un 68% de tot el cens de conductors de la demarcació (444.887).