Els museus de l'Alt Empordà s'intercanviaran peces dels respectius fons per explicar la riquesa d'un patrimoni que inclou diferents àmbits i èpoques. Sota el títol 'De Museu a Museu', la iniciativa consta de 28 peces de 8 espais diferents que mostraran les "peces convidades" a partir del 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, fins al 16 de juny.
Així, els visitants veuran com el Memorial de l'Exili de la Jonquera mostra un joc d'escacs de fusta que un figuerenc va fer manualment durant el temps que va estar reclòs en un camp de concentració del Rosselló, mentre que el del Joguet de Figueres mostrarà nou fotografies amb nens de la Maternitat d'Elna. Hi participen tots els museus menys el de Dalí.
És el primer cop que es posa en marxa un intercanvi de peces de museu a l'Alt Empordà però des de l'any 2009 que aquests vuit espais treballen en xarxa sota el nom 'Una comarca de museus'. L'objectiu final és fer difusió i aprofundir en el coneixement de la comarca a través dels seus museus, segons ha explicat el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, que ha subratllat la "riquesa" i el "ventall impressionant" d'objectes que es pot veure a través d'aquesta selecció.
Aquest matí s'han donat a conèixer les peces escollides amb els respectius responsables de cada espai. Entre les que han generat més interès, hi havia un joc d'escacs fet de fusta que un figuerenc -Damàs Calvet Serra (1912-1989) va fer durant la seva estada forçosa en un camp de concentració del Rosselló després de la Guerra Civil. "Era molt aficionat als escacs; sembla que les va anar tallant amb una pota de cadira i així podia jugar amb els altres interns d'allà", explicava aquest matí el director del Museu del Joguet de Catalunya que hi ha a Figueres, Josep Maria Joan Rosa. La seva filla va oferir-la al museu i els seus responsables van acceptar una peça tan "extraordinària", recorda Joan Rosa, perquè permetia "recuperar aquest tros petit de memòria".
Ara els escacs es podran veure de forma temporal al Museu Memorial de l'Exili, qui, al seu torn, li ha cedit al Museu del Joguet una sèrie de nou fotografies amb infants de la Maternitat d'Elna, coneguda per haver vist néixer i cuidat 600 nens, la majoria fills de refugiats del bàndol republicà. El director del museu de la Jonquera, Jordi Font, assenyalava que van pensar que eren les "idònies" perquè es veu com els nens juguen però també perquè encaixa amb el "missatge optimista" que transmet el museu de Figueres. Aquestes fotografies, ha afegit Font, són exemple de la "humanitat" que hi havia enmig del "desastre" de la guerra.
Les altres peces escollides
Les peces cedides presenten vinculacions amb els museus d'acollida, ja sigui per la temàtica, les col·leccions o els fons dels diferents espais. Així per exemple, el MAC-Empúries ha cedit al Museu Empordà una figura femenina de marbre -sense cap ni braços- datada entre els segles I i III d.C, mentre que aquest últim li ha ofert de forma temporal dues deesses gregues de l'època clàssica que es feien servir com a cremadors de perfums.
Per la seva banda, el Museu de la Tècnica de l'Empordà de Figueres ha cedit al Museu Ciutadella de Roses una màquina d'escriure Bar-lock del Model número 4 que data del 1888, pensant en el caràcter comercial que des dels seus origens ha tingut aquesta població de costa. Per la seva banda, aquest últim museu ha escollit un recull d'eines de treball del segle XVII que coincideix amb el període de consolidació de la Ciutadella.
També hi participen el Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala i la Farinera de Castelló d'Empúries, que s'han intercanviat agulles per reparar xarxes de pescadors amb agulles per cosir les saques.
El Museu Dalí, el gran absent
Els impulsors de la iniciativa han lamentat que el Museu Dalí de Figueres hagi declinat formar-ne part al·legant motius econòmics. El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha lamentat la seva absència tot dient que formar part de la xarxa suposa un cost per cada espai de 250 euros a l'any i que entén que el museu més internacional de la ciutat "s'ho pot permetre". Amb tot, ha convidat als seus responsables a entrar al projecte per tal de poder donar una imatge "completa" de tots els fons i ha recordat que si Dalí ha esdevingut una figura tan rellevant ha estat també per la seva relació amb el territori i el paisatge inspirador de l'Empordà. Davant aquest fet, ha assenyalat Sanllehí, "la comarca també agrairia aquest retorn participant amb iniciatives com aquestes".
'De Museu a Museu' començarà el 18 de maig, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, i finalitzarà el 16 de juny.