El Sismògraf d'Olot planteja un espectacle de dansa participatiu sobre la desforestació a l'Amazones

El festival consolida el gir cap a la sostenibilitat i instal·larà una lluna gegant a la plaça de braus

La 15a edició del Sismògraf d'Olot (Garrotxa) potenciarà la relació entre la dansa i la natura consolidant l'eix verd que va emprendre el festival de dansa des de l'any passat. Per fer-ho, la programació es distribueix en quatre línies diferents, que anomenen volcans.

En una banda hi haurà espectacles de natura morta, on el públic podrà veure 'Ciutat dormitori', una visita al cementiri per explicar que hi ha vida dins un recinte que associem a la mort o 'En un día claro puedes ver para siempre', que durant tres dies es desmuntarà un cotxe per separar-ne tots els materials que el composen. 

En el volcà mineral, el festival confrontarà els espectadors amb elements no vius, com ara la terra. Un dels exemples és 'FREEZE' de l'holandès Nick Steur. En aquesta performance l'artista crea estructures amb pedres.

La desforestació de l'Amazones

També hi haurà el volcà vegetal, on s'hi inclou una de les joies de la corona d'aquest any. Es tracta de l'espectacle 'Woods', que s'estrenarà a Catalunya i es podrà veure el divendres 14 i dissabte 15 d'abril en diversos passis.

L'espectacle forma part d'una coproducció del Sismògraf i dotze festivals europeus més i està dirigit per Clarice Lima i Futura & Linha de Fuga. En aquest espectacle a l'aire lliure hi participarà gent local que mentre fa el pi simularan un Amazones en procés de destrucció.

La directora del festival, Tina Busquets, ha animat a la població de la Garrotxa i també de la resta de Catalunya a participar en aquesta performance participativa. Aquells interessats caldrà que assisteixin a un curs dos dies abans de la funció i l'únic requisit és saber "fer el pi", encara que sigui durant mig minut. En aquesta categoria també hi haurà 'Coreografías Selváticas' de la madrilenya Adriana Reyes. En aquest cas, la ballarina mostrarà la reacció de diferents plantes en el moment d'una infusió.

Dins del volcà interespècies es proposaran diversos espectacles en què es dialogui sobre la relació dels humans amb altres animals. Un exemple és la proposta de la companyia Llum de fideu, que amb 'Sfumato' mostraran algunes de les interaccions habituals però amb els papers capgirats. En aquest sentit, la companyia es disfressarà de coloms que donaran molles de pa als espectadors.

Una lluna gegant

Una altra de les performances més esperades és 'Museum of the Moon', una lluna gegant de set metres de diàmetres que estarà instal·lada a la plaça de Braus d'Olot. Està feta a partir de fotografies d'alta resolució de la lluna fetes per la Nasa amb l'objectiu de reproduir fidelment al satèl·lit de la Terra. La gent podrà anar fins a la plaça de braus i "fer banys de lluna", segons ha detallat Tena Busquets.

A més, faran activitats amb les escoles i també han organitzat visites guiades amb diferents persones. Per una banda hi haurà una enginyera aeroespacial que explicarà perquè alguns coets de la ficció infantil no podrien arribar mai a la lluna o una bruixa que parlarà de pocions i altres elements mitològics. Aquesta lluna de l'arquitecte Luke Jerram també marcarà el fi de festa del Sismògraf, que serà una sessió de ball amb una DJ a la plaça de braus sota la llum de la lluna.

Pel·lícules per a insectes

El festival aquest any estrena la carta verda, una condició que dona llibertat a un artista per actuar més enllà del festival. Durant dos anys l'artista seleccionat és Job Ramos, qui explorarà l'art no per als humans, sinó per a les altres espècies d'animals. Aquest any projectarà pel·lícules en el Centre de Reproducció de Crancs que hi ha al riu de la Moixina d'Olot. Aquestes pel·lícules estan pensades perquè les vegin els crancs i els altres insectes i éssers vius que hi hagi al voltant.