Creu Roja atén 4.263 persones a les comarques gironines durant el primer any de la guerra d'Ucraïna

A Catalunya, la xifra s'enfila fins a les 46.500

Quan es compleix un any des de l’escalada del conflicte entre Rússia i Ucraïna, la Creu Roja continua atenent la població afectada. Durant aquest any de conflicte, la Creu Roja ha atès a la demarcació de Girona 4.263 persones arribades d’Ucraïna i n’ha allotjat 1.181 a onze municipis, en el marc del programa d'acollida i integració del Ministeri d’Inclusió, Migracions i Seguretat Social. Actualment, 1.205 continuen en els recursos de primera acollida i prop de 152 ja estan preparades per a l'autonomia.

La Creu Roja és una de les entitats gestores del sistema d'acollida a persones sol·licitants de protecció internacional coordinat pel Ministeri d'Inclusió, sistema que s'encarrega de donar l'acollida a les persones que han fugit del conflicte a Ucraïna.

El seu treball cobreix les necessitats bàsiques de la població, el benestar emocional, l'assistència jurídica, el reforçament de competències i habilitats per a l'autonomia personal, l'adaptació de la millora de l'ocupabilitat i l'accés a un lloc de treball, la creació de xarxes amb la societat d’acollida i l’èxit escolar.

Més de 3.122 persones han estat ateses socialment per cobrir les seves necessitats bàsiques i 211 han rebut ajuts econòmics..

Tot això ha estat possible gràcies al suport de 122 persones voluntàries que s’han mobilitzat per donar resposta a aquesta emergència proporcionant el seu ajut amb tasques que van des de l'orientació, l'ensenyament de l'idioma, la traducció, l'ajuda directa... fins a la inserció social i laboral.

Això ha permès, precisament, que prop de 27 persones hagin aconseguit millorar la seva ocupabilitat com una de les grans fites en la seva atenció, 52 hagin rebut suport psicosocial, i 43 hagin pogut comptar amb la Creu Roja per als desplaçaments cap als llocs d'acollida o als centres sanitaris.

A Catalunya, l’organització ha atès 46.500 persones arribades des d’aquell país i n’ha allotjat més de 20.700. Unes 2.000 persones continuen en acollida d’emergència i més de 400 ja estan en fase d'autonomia.

L'ajuda a tot l’estat

A Espanya han arribat milers de persones de les quals 125.023 han estat ateses per la Creu Roja, un 64%, dones. En total, són 46 els projectes que formen la cartera d'activitat que la Creu Roja ofereix d'ajut tant a nivell nacional com internacional. En aquests moments es troben en recursos d'acollida 9.200 persones ucraïneses, mentre que més de 2.600 són a la fase de preparació per a l'autonomia.

A tot l’estat es continua atenent les persones desplaçades procedents d'Ucraïna (125.023) gràcies a les 9.426 persones voluntàries formades i preparades específicament per atendre aquest tipus de situacions. Això ha permès que prop de 7.500 persones hagin aconseguit millorar la seva ocupabilitat, 3.091 hagin rebut suport psicosocial, i 22.371 hagin pogut comptar amb la Creu Roja per als desplaçaments cap als llocs d'acollida.

En el marc del sistema d'acollida i integració de la Secretaria d'Estat de Migracions, la Creu Roja ha acollit en recursos d'allotjament 48.389 persones, més de 88.987 han estat ateses socialment i un total de 7.072 han rebut ajudes econòmiques en efectiu per cobrir les necessitats més urgents i bàsiques.