Els jardiners de Catalunya reivindiquen des de Salt la seva lluita contra el canvi climàtic

Més de 700 professionals s’han reunit en la trobada anual a la ciutat gironina

El Gremi de Jardineria de Catalunya ha celebrat aquest dijous a Salt (Gironès) el seu Fòrum Professional anual, centrat enguany en la reivindicació del sector com a “peça clau” en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, la jardineria professional defensa el seu “paper decisiu” en la gestió dels espais verds amb criteris de sostenibilitat i respecte per la biodiversitat, aspectes imprescindibles per a la conservació dels ecosistemes.

En aquesta equació tenen un paper rellevant els jardins naturalistes, espais pensats des de la mínima intervenció i el respecte per la flora autòctona. Aquest ha estat de fet un dels temes estrella del Fòrum Professional de Jardineria, que ha reunit enguany més de 700 professionals i la representació institucional d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura, i Elisabeth Sánchez, Directora dels Serveis Territorials a Girona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

En el marc del Fòrum, el Gremi ha mantingut també la seva aposta per la formació i ha acollit, un any més, el concurs Catskills de jardineria, on estudiants del sector posen a prova els seus aprenentatges en la confecció d’un jardí. El sector defensa així la importància de la incorporació a les empreses de professionals procedents de la formació professional reglada i la Formació Dual.

En aquest sentit, el Gremi reclama a les administracions que es tingui en compte a les empreses del sector en la planificació, adequació i ampliació dels currículums. La formació, assegura el Gremi, és “estratègica” per al futur del sector.

Des del punt de vista econòmic, les perspectives per al 2023 no criden a l’optimisme. Els darrers anys, el sector havia consolidat un creixement sostingut del 5% anual pero l’actual context de crisi i alça de preus; la sequera, o les noves quotes per a autònoms, predominants al sector, fan preveure un any més complicat que els anteriors.

Durant el Fòrum, el Gremi de Jardineria de Catalunya ha celebrat també els 20 anys de la refundació del Gremi i l’assemblea anual prevista per a la tarda escollirà el nou president i la nova junta. En la vigília del Fòrum, dimecres es va celebrar una jornada lúdica protagonitzada per un concert floral de la mà de DuoPrismA.