Els càmpings gironins i la FOEG uneixen esforços per impulsar les energies verdes

Els empresaris que han apostat per l'autoconsum s'han trobat amb entrebancs de les elèctriques

L’Associació de Càmpings de Girona, la FOEG i el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona (CETIG) s’han reunit amb els responsables d’Acció Climàtica de la Generalitat per impulsar les energies verdes a la demarcació per mitjà de les accions que es duen a terme des del sector empresarial.

Una de les conclusions de la reunió va ser que s’organitzaran unes jornades d’informació i formació adreçades al sector empresarial per difondre tots els detalls de les actuals convocatòries, tràmits i subvencions. Uns quants empresaris del sector del càmping de les comarques gironines han fet grans inversions a favor de l’autoconsum i de la sostenibilitat i s’han trobat que no s’ha pogut aprofitar bona part d’aquesta energia, pels obstacles amb què s’han trobat, principalment provinents de les companyies elèctriques.

El president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, destaca el gran esforç que han fet els càmpings per avançar en eficiència energètica i sostenibilitat. La FOEG aposta fermament per la transformació energètica a la demarcació i ja ha fet jornades i s’ha reclamat a les administracions públiques més ajudes i solucions.

A la reunió hi va assistir el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra; la gerent de la FOEG, Mireia Santamaria; la gerent de l’Associació de Càmpings, Laura Toso; el director del càmping Bungalow Resort & Spa la Ballena Alegre, Toni Castellar; la directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Elisabet Sánchez; el cap de la secció d’Activitats Radioactives i Extractives i Energia, Joan Carles Novella; i el degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona, Jordi Fabrellas.

Grans inversions dels càmpings en sostenibilitat

El càmping Bungalow Resort & Spa La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, pioner en eficiència energètica, va ser guardonat l’any passat amb el prestigiós premi Alimara a la sostenibilitat per la innovadora campanya “Vacances Responsables” i també va ser premiat com el càmping  més sostenible i respectuós amb el medi ambient d’Europa per part de l’associació  alemanya ADAC.

Divuit càmpings de les comarques gironines (que representen el 25% del conjunt) han estat reconeguts per l’Associació de Càmpings de Girona per la seva màxima excel·lència en sostenibilitat pels segells de qualitat mediambiental que han obtingut que certifiquen la seva trajectòria en aquest àmbit. Aquests càmpings disposen de nombrosos certificats atorgats per entitats externes que deixen constància de la seva trajectòria en qualitat ambiental, en inversions constants i en un treball a favor de la sostenibilitat i el medi ambient.

Es tracta de certificats com són l’ISO14001, Biosphere, IDA Dark Sky, ISO9001, EMAS, Distintiu de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya i CETS Carta Europea del Turisme Sostenible, atorgats per la implantació de sistemes de gestió ambiental i per haver aconseguit un equilibri entre les dimensions econòmica, sociocultural i el medi ambient.

Recordem que malgrat la pandèmia, el conjunt de càmpings de les comarques gironines van continuar la seva aposta ferma amb inversions importants per continuar sent capdavanters i seguir millorant la qualitat dels establiments, sobretot per fer-los encara més sostenibles tenint en compte els reptes plantejats amb el canvi climàtic.

Gairebé tots els càmpings han invertit en plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques per subministrar energia a les instal·lacions; en instal·lacions d’energia geotèrmica, en equipar els establiments amb carregadors de vehicles elèctrics i en l’adquisició de vehicle elèctrics.

El compromís dels càmpings gironins s’emmarca en l’aposta per un turisme responsable, i per anar implementant mesures que contribueixin a reduir l’efecte del canvi climàtic i fer-ho en consonància amb la consciència de molts dels visitants de respecte per l’entorn.