Prop de 2.000 alumnes participaran del 1r Saló dels Oficis i les Professions del Baix Empordà

Se celebrarà a Sant Antoni de Calonge el 28 de febrer i l'1 de març

Prop de 2.000 alumnes de 4t d'ESO, batxillerats i cicles, de 15 instituts del Baix Empordà participaran al 1r Saló dels Oficis i les Professions que se celebrarà al Palau Firal de Sant Antoni de Calonge el dimarts 28 de febrer i el dimecres 1 de març.

Aquest és el primer Saló que organitza el Consell Comarcal al Baix Empordà amb l'objectiu de d’orientar els joves, per una banda, i dignificar els oficis i la FP en el territori, per l’altra. Es treballa de forma coordinada amb  la taula "FP Baix Empordà", amb una quinzena d’instituts que ofereixen formacions d'altres famílies professionals  i que complementen l'oferta formativa en el territori. També es treballa conjuntament amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

L'activitat, que es farà el dimarts 28 de febrer i el dimecres 1 de març al Palau Firal de Sant Antoni de Calonge, té l’objectiu informar les persones joves pel que fa a les necessitats del mercat de treball a la comarca, exposar diferents camins professionals a escollir i conèixer l’oferta de FP i certificats de professionalitat del Baix Empordà. El Saló vol potenciar la formació i la ocupació de qualitat a la comarca de la mà d’una entesa i treball conjunt entre el món acadèmic i el laboral.

El Saló disposarà de 34 estands i s’hi trobarà una representació de les 21 famílies professionals de FP i Certificats de Professionalitat. També estaran presents empreses, gremis i institucions públiques. Amb aquestes institucions i amb els agents del territori s’hi treballa transversalment per oferir un ventall de conferències representatives i proporcionar serveis complementaris d’orientació i acompanyament. Per a la ocasió també hi ha programades 15 conferències i 29 tallers amb l'objectiu de motivar, inspirar, i orientar segons interessos, habilitats i segons l’estat actual del mercat de treball.

Xavier Dilmé, vicepresident i conseller comarcal de Promoció econòmica ha dit que: “amb aquest Saló volem ensenyar als joves de la comarca les necessitats reals del mercat de treball. Un dels objectius és, a banda de posar en valor els oficis, no perdre capital humà. Sabem que una bona orientació laboral en el moment precís permetrà que els joves puguin treballar a la comarca i aquest és l’objectiu”. També ha expressat la voluntat que el saló tingui continuïtat i ha afegit que: “des del Consell Comarcal vull posar en valor les col·laboracions entre les administracions i la col·laboració amb el món empresarial, aquest és el camí a seguir”.

Adam Manyé, director dels Serveis Territorials d’Educació a Girona ha explicat que: “la FP és estratègica. Hi ha diferents agents claus com són el teixit empresarial, les administracions en general i les formacions reglades i no reglades. L’estratègia passa per oferir una orientació clau en els joves a partir de 16 anys i que aquesta orientació passi per saber exactament quin ofici tenen vocació de fer.” A banda ha posat en relleu la importància de la participació dels gremis i en general el prestigi que l’esdeveniment vol dotar als oficis, tot oferint una orientació acurada.

El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha tancat l’acte: “Volem combatre el desencís que a vegades sorgeix en certes edats i que fa que alguns joves deixin d’estudiar perquè no saben quina és la seva vocació”. També hi tingut paraules d’agraïment cap a l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, així com per FP Baix Empordà. 

Jornades sectorials

Ja durant el mes de novembre del 2022 es van portar a terme jornades sectorials presencials i online  on va tenir lloc el debat participatiu per poder trobar estratègies conjuntes per fer front als reptes del sector en matèria d'ocupació i a la falta de professionals i la problemàtica del relleu generacional. Van participar empreses de l'àmbit dels oficis, gremis, cambres de comerç i l'OTG. També es va comptar amb la participació del  Sr. Oriol Homs,  expert internacional de polítiques locals, formació professional i ocupació. 

Paral·lelament s'han mantingut reunions amb Afra Sabrià, responsable de prospecció de FP Dual al Baix Empordà, del Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya i representant a la Taula de Formació Professional Baix Empordà, en la que hi participen tots els Instituts que ofereixen FP i CP. L'objectiu d’aquesta col·laboració és cercar complicitats amb les actuacions de promoció econòmica i arribar a les empreses en la formació dual per adaptar els cicles a les necessitats de les empreses.  Va ser en aquestes jornades que es va consensuar las possibilitat de desenvolupar el Saló dels Oficis i les Professions. Era important fer aquesta activitat abans del període de matriculació de les formacions post obligatòries per dotar als estudiants d’informació abans de prendre una decisió.