El Festival de Peralada construirà un auditori fix a l'aire lliure per 4 MEUR

Les obres obligaran a fer una versió reduïda del festival aquest estiu a l'església del Carme

La Fundació Castell de Peralada construirà un auditori fix a l’aire lliure situat als jardins del castell de Peralada. El grup empresarial ha encarregat el disseny d’un nou edifici que preveu un auditori, una sala d’assaig polivalent per acollir residències artístiques i una futura aula d’arts escèniques amb projecte museístic. El nou espai, en el qual s’invertiran més de quatre milions d’euros en la primera fase, es preveu inaugurar l’estiu del 2024, moment en què s’iniciarà un trienni que culminarà el 2026 amb el 40è aniversari i en què durant tres anys Peralada serà un referent important de projectes artístics de nivell internacional.

El projecte “recupera el passat per projectar el futur”, tal com ha afirmat Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, qui també ha destacat que “es tracta del pas que calia fer en aquest moment per tal de posicionar el Festival i el Peralada Resort com un espai de lideratge durant les pròximes dècades en l’àmbit de les destinacions internacionals.

Com a creadors d’experiències inoblidables, era el moment d’apostar per un nou edifici integrat dins del parc del castell que respongui a criteris mediambientals, de modernitat i de transformació social per tal de posicionar-nos a l’epicentre cultural europeu”.

La construcció d’aquest nou equipament de 6.624 metres quadrats, amb pati de butaques a l’aire lliure, ha estat encarregat a Jordi Marcè Arquitectes. El projecte es presenta en tres blocs: un espai entre bastidors i oficines, una caixa escènica amb una sala d’assaig i un espai per a premsa i creació de continguts audiovisuals i una platea amb capacitat màxima per a 1.566 butaques amb una aula d’arts escèniques integrada amb espai expositiu.

L’edifici es construirà al mateix terreny on fins ara s’ha celebrat el Festival des de l’últim canvi d’ubicació, l’any 2010. L’espai guanya en confortabilitat i comoditat per oferir al públic una experiència memorable. En paral·lel, el nou projecte preveu nous estudis acústics per tal de millorar la sonorització de l’espai i adaptar l’acústica al nou disseny, punt essencial per programar òpera i lírica a l’aire lliure.

El Festival Castell de Peralada es convertirà en el primer festival d’estiu que abandona l’estructura mecànica i tubular per oferir les programacions en un auditori de construcció fix i de propietat. “El projecte es fonamenta en la integració de l’arquitectura al parc dels jardins i la sostenibilitat per esdevenir un equipament confortable per al nostre públic i per als artistes que conformen la nostra programació. Volem que l’edifici també respongui als estàndards d’excel·lència, qualitat i prestigi de la nostra oferta cultural. A més, aquestes noves instal·lacions serviran per augmentar l’impacte econòmic que genera el Festival al territori”, ha assenyalat Miguel Suqué Mateu.

El projecte arquitectònic se suma a l’aposta del Grup Peralada per la vila i l’Alt Empordà: “aquest nou auditori és sens dubte una mostra més del vincle tan arrelat que la meva família té amb Peralada i amb l’Alt Empordà, així com la voluntat de dotar el territori d’unes instal·lacions culturals de referència en omplir el buit existent lluny de les grans capitals del país i, alhora, posicionar el Festival Castell de Peralada al capdavant en el mapa de festivals del país i fer del Peralada Resort una destinació única a través d’una experiència ecoturística única”, ha apuntat Javier Suqué Mateu, president del Grup Peralada.

L’objectiu del Grup Peralada és que aquesta nova infraestructura sigui modèlica des del punt de vista mediambiental i paisatgístic. D’aquesta manera, es prioritzarà l’eficiència energètica que s’obtindrà de les plaques fotovoltaiques que ja estan funcionant al recinte del castell per aconseguir el màxim d’autosuficiència d’un espai que preveu reduir considerablement el consum d’aigua de l’edifici reutilitzant-la un cop hagi estat convenientment tractada. A més, des del Festival s’està treballant en un pla de reciclatge per tal d’esdevenir tota una referència en aquesta matèria.

El Festival Internacional de Música Castell de Peralada serà el principal usuari d’aquestes noves instal·lacions durant l’època estival, tot i que els nous espais que guanya el projecte contribuiran a la desestacionalització de l’activitat del Festival al llarg de l’any, en esdevenir un espai que neix per donar servei a la comunitat creativa, artística, educativa i social del territori. Més enllà de l’activitat del mateix festival, està previst que l’auditori i les seves instal·lacions puguin ser utilitzades per altres promotors, esdeveniments empresarials i la xarxa de l’Administració local.

La construcció d’un nou auditori forma part del Pla especial del castell de Peralada aprovat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona el juny del 2018. Un pla que preveu garantir la conservació del conjunt històric, rehabilitar els elements catalogats i facilitar el desenvolupament d’activitats culturals amb el màxim respecte per l’entorn, a la vegada que permet substituir l’auditori actual per una construcció nova més integrada a l’entorn.

Una futura aula d’arts escèniques

El projecte preveu també la construcció, en una segona fase, d’un nou espai destinat a convertir-se en la nova aula d’arts escèniques de l’Alt Empordà. Es tracta d’un edifici polivalent situat darrere el pati de butaques, on es pot explicar la història del Festival però, sobretot, des d’on es pot fer pedagogia de l’òpera i la dansa, promoure l’art a través d’exposicions i espais per a la reflexió, així com convertir-lo en un espai on els creadors puguin oferir xerrades o tallers previs als espectacles.

Un espai immersiu i tecnològicament avançant dissenyat per convertir-se en un espai de referència a casa nostra i un punt de trobada amb la història del Festival, les arts, l’òpera, la dansa i la creativitat. A través de diferents relats creats i adaptats a cada tipologia de públics, que poden anar des del visitant del mateix resort o del Festival fins a estudiants del Campus Peralada i escoles, aquest equipament neix amb la voluntat de prestar servei a la comunitat i al territori i explicar el llegat artístic del Festival. A més, aquesta aula reforçarà la col·laboració cultural amb la vila de Peralada i amb tota la xarxa de municipis de la comarca.

El recinte del Carme, escenari del 2023

La construcció del nou equipament obliga la Fundació Castell de Peralada a presentar una programació amb un format reduït per a aquest 2023. Aquest any, i per primera vegada, el Festival ha programat una part de la seva edició per Pasqua, un format que “ha arribat per quedar-se”, en paraules del director artístic del Festival, i que se celebrarà a l’església del Carme durant els dies 6 i 8 d’abril. Durant la primavera, l’organització donarà a conèixer els noms que formaran la programació de l’estiu, que es preveu molt condensada en el temps i sense grans concentracions de públic.

Amb la mirada en el 40è aniversari

La finalització total d’aquest nou projecte culminarà el 2026 coincidint amb el 40è aniversari del Festival Castell de Peralada, període en el qual es preveu poder gaudir del reconeixement d’esdeveniment d’excepcional interès públic com a acompanyament al suport empresarial a aquesta efemèride tan significativa. El Festival mira, doncs, al futur amb nous reptes com la internacionalització, la sostenibilitat, la inclusió i cohesió social com a eixos principals d’un model cultural que neix a l’Empordà per projectar-se al món.

El nou auditori del castell de Peralada segueix les directrius per a un futur sostenible en les arts escèniques que ha generat el conjunt de teatres i festivals europeus que formen part d’Opera Europa seguint criteris de sostenibilitat, digitalització i inclusió.

Aquesta nova instal·lació és per a la família Suqué Mateu, impulsors del Festival Castell de Peralada organitzat per la Fundació Castell de Peralada, la continuació del somni iniciat ara fa trenta-set anys pels seus pares, Carmen Mateu i Arturo Suqué, de convertir Peralada en seu cultural i de referència musical a la Mediterrània.