Presenten 88 obres a la 25a edició dels premis d'Arquitectura de Girona

L'anunci dels guanyadors es farà el 27 d'abril

Un total de 88 propostes s’han presentat a la 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona que organitza la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). En aquesta nova convocatòria s’han pogut presentar projectes realitzats durant l’any 2022 a la província de Girona dins les quatre categories següents: Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers. En concret, s’han presentat 49 obres a Arquitectures, 21 a Interiors, deu a Paisatges i vuit a Efímers.

Totes les obres presentades opten als premis que atorga el jurat, que enguany està format per l’arquitecte João Mendes Ribeiro com a president, i les arquitectes Fuensanta Nieto i Michèle Orliac com a vocals. Els projectes també opten al Premi de l’Opinió que decideix la ciutadania a través del seu vot electrònic en el web. El període per votar començarà el dilluns 6 de març i es tancarà el dimecres 26 d’abril.

L’anunci de les obres seleccionades pel jurat serà el dijous 27 d’abril, i els premiats es coneixeran el divendres 2 de juny, en un acte obert a tothom que tindrà lloc a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a Girona. En aquest es commemoraran les 25 edicions dels Premis, que van néixer l’any 1997 amb l’objectiu de posar en valor l’activitat dels arquitectes a la demarcació.

Els projectes

Dels 49 projectes presentats a Arquitectures, que engloba obres de nova planta, reformes i rehabilitacions, 25 són restauracions o reformes i 24 són obra nova. Per tipologia, 31 corresponen a habitatges unifamiliars aïllats, tres són entre mitgeres i un és plurifamiliar. També hi ha nou equipaments -tres centres educatius, tres museus, un auditori, una clínica i uns banys termals-, un restaurant; una església i un despatx. Per ubicació, 16 es troben al Baix Empordà; vuit al Gironès; set a la Selva; sis a l’Alt Empordà i sis més a la Garrotxa; i sis més, dos per comarca, al Pla de l’Estany, el Ripollès i la Cerdanya.

A la categoria d’Interiors, on l’accent de les obres recau en el tractament de l’espai interior, en els 21 projectes presentats hi ha 12 habitatges; tres restaurants; dues oficines; un complex esportiu; un centre veterinari; un magatzem i una fleca. Onze dels projectes s’ubiquen al Gironès; n’hi ha quatre al Baix Empordà, tres a l’Alt Empordà; i tres més, un per comarca, a la Cerdanya, la Garrotxa i la Selva.

Pel que fa a la categoria de Paisatges, on hi trobem obres en espais urbans, com carrers i places, o espais naturals, dels 10 presentats, dos són obres de paisatge i adequació d’espais exteriors, dos mostren la urbanització d’espais urbans, dos més són uns miradors, hi ha un jardí, un pont, una torre de rem, i un pati. D’aquests, tres estan emplaçats a la Garrotxa, dos al Ripollès, dos més a la Selva, i els tres restants, un per comarca, al Gironès, el Pla de l’Estany i l’Alt Empordà.

Finalment, en la categoria Efímers que inclou obres de durada limitada com exposicions, muntatges, escenografies, els vuit presentats són exclusivament intervencions efímeres participants en els esdeveniments culturals de les comarques gironines com Lluèrnia Festival de la Llum i el Foc, la Mostra de Pessebres d’Olot, l’Art Gavarres o el Festival de flors i violes de Palafrugell. Pel que fa a la seva ubicació, sis són a la Garrotxa, un al Baix Empordà i, un més, al Gironès.