El grup de recerca en Biologia Animal de la Universitat de Girona (UdG) participa al projecte internacional FIRE-ADAPT sobre gestió integral del foc al paisatge. El projecte s’ha iniciat aquest mes de gener amb la participació de 24 organismes de deu països europeus i llatinoamericans (Espanya, França, Itàlia, Portugal, Colòmbia, Mèxic, Brasil, Bolívia, Argentina i Regne Unit). A més de la UdG, el projecte compta amb tres socis catalans més: la Fundació Pau Costa, que és la coordinadora del projecte; el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); i la Universitat de Lleida.
El projecte està finançat per un programa d'Intercanvis de Personal de les Accions Marie Skłodowska-Curie de la UE amb un pressupost de 1.278.800 euros.
L’investigador del grup de recerca en Biologia Animal de la UdG Pere Pons és un dels responsables de la línia del projecte sobre conservació de la biodiversitat. En aquest sentit, es revisaran els mètodes d’estudi de la biodiversitat en zones cremades, s’avançarà en el coneixement de les adaptacions dels organismes al foc, i es generaran recomanacions de bones pràctiques en l’ús del foc.
Com a sòcia del projecte, la UdG contribuirà a organitzar les trobades, activitats i visites que es realitzaran en els propers quatre anys a Catalunya, atès que el territori català esdevindrà una de les àrees preferents d’estudi (study hub) del projecte. Específicament, es duran a terme estudis de cremes controlades a les comarques gironines, els quals inclouran la captació d’imatges amb drons, així com el seguiment de la vegetació i la fauna.
FIRE-ADAPT actuarà com una xarxa d’intercanvi de coneixements i promourà la mobilitat d’especialistes i professionals dels àmbits públic i privat. La UdG rebrà especialistes internacionals en ecologia del foc i també n’enviarà als països del consorci, en una oportunitat de formació i de treball col·laboratiu per avançar cap a una millor gestió dels incendis.
Adaptació al canvi climàtic
El projecte se centrarà en el paper de la gestió integrada del foc en l'adaptació al canvi climàtic per a serveis ecosistèmics a regions tropicals i subtropicals. En concret, s’investigarà el paper que juguen diferents pràctiques de maneig dels ecosistemes, com les cremes prescrites, en la millora de la biodiversitat, el segrest de carboni i els valors per a les comunitats locals, anomenats serveis ecosistèmics i culturals.
La característica més rellevant del projecte seran els study hubs, sis àrees d’estudi a regions de Llatinoamèrica i Europa, on tindran lloc les trobades de recerca, la formació i l’intercanvi de coneixement. Són una oportunitat, també, per involucrar actors locals, ja siguin de la societat civil o de la gestió dels recursos naturals El primer study hub tindrà lloc aquesta primavera a Catalunya, i inclourà sortides de camp.