El PSC proposa importar a Salt els models de seguretat de l'àrea metropolitana de Barcelona

Volen implementar la figura del sereno, reforçar la presència policial o bé crear 'espais segurs'

La preocupació per la seguretat ciutadana ha portat el PSC de Salt a organitzar la jornada "El futur de la seguretat", que s’ha celebrat aquest dissabte al Museu de l’Aigua per donar a conèixer entre els regidors i candidats socialistes de les comarques gironines algunes de les fórmules d’èxit que porten temps aplicant alguns ajuntaments socialistes de l’àrea metropolitana de Barcelona, com són Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. A la jornada hi ha assistit el candidat socialista de Salt, Joan Martín; la candidata de Girona, Sílvia Paneque; l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón i la tercera tinenta d’alcaldessa de Seguretat de Santa Coloma de Gramenet, Lídia Montero.

En la seva intervenció, Joan Martín ha posat sobre la taula algunes de les preocupacions del PSC de Salt en matèria de seguretat, com són l’increment dels furts a la població, la incidència de les ocupacions il·legals i conflictives i la sensació d’inseguretat que pateixen saltencs i saltenques.

Martín ha recordat que “molts dels problemes de seguretat són compartits pels diversos municipis” i ha explicat que per això és profitós compartir les experiències que han funcionat en altres poblacions. “Entre les diverses actuacions en matèria de seguretat que ja han estat provades en diversos municipis de l’entorn de Barcelona, tenen molt d’interès la implantació dels serenos, la comissió del mal ús de l’habitatge -per combatre les ocupacions conflictives- i la Unitat de Suport d’Intervenció Ràpida (USIR) de Santa Coloma de Gramenet; i també els serenos, reforç de la presència policial nocturna i l’aplicació de mitjans tecnològics a l’abast de tots els ciutadans per a la seguretat a Cornellà, com és el cas de les biblioteques obertes 24 hores i que són espais segurs amb control telemàtic ”.  “Pensem que aquestes fórmules poden ser solucions que Salt necessita i que és cap a on ha d’anar el futur”, ha explicat Martín.

Pel que fa als serenos, funcionen des del 2019 a Santa Coloma de Gramenet i des de fa poc més d’un any a Cornellà. A totes dues poblacions aquesta figura ha estat molt ben acollida per la ciutadania. Més enllà de contribuir al bon funcionament de la ciutat comunicant desperfectes i incidències, avisant de la presència de persones sense sostre, entre d'altres, el sereno acompanya al carrer a les persones que ho requereixen en diverses situacions i en horari nocturn. Per exemple, si tenen sensació d’inseguretat, si estan desorientades; o si tenen mobilitat reduïda o són gent gran que han de sortir a centres de salut o farmàcies.  “Amb la figura del sereno, la millora pel que fa la tranquil·litat del ciutadà a la nit és radical. I aquest camí de fer una Salt més amable, més cuidadora, és el que volem seguir”, ha explicat Martín.  

Pel que fa a l’actuació policial, totes dues poblacions tenen unitats especialitzades en donar una resposta immediata a les demandes ciutadanes, amb capacitat d’adaptació a les necessitats de la ciutat, amb flexibilitat horària i de mitjans d'intervenció. Per a Joan Martín, “aquesta disponibilitat immediata i l’actuació ràpida és el que demanda la ciutadania per sentir-se emparada, atesa i segura”.

Durant la jornada, Sílvia Paneque ha explicat la seva experiència com a regidora a Girona i ha posat l’accent en els programes de caràcter preventiu. En aquest sentit, Paneque ha explicat les experiències del programa Escales Segures; dels agents tutors que treballaven problemes de d’assetjament escolar als instituts; i els educadors de carrer, capaços de crear un vincle amb joves que donaven problemes al carrer. Paneque ha destacat la importància del tomb de l’esquerra cap a considerar la seguretat com a un element de prioritat per garantir la convivència i el benestar dels ciutadans.

Joan Antoni Balmón ha destacat que és essencial que la seguretat formi part destacada de les polítiques públiques i ha assenyalat la importància d’aplicar cada vegada més mitjans tecnològics que avui dia estan a l’abast. L’alcalde de Cornellà ha explicat les experiències a la seva població en relació a la vigilància d’espais públics -com els parcs- amb drons; l’ús de l’aplicació mòbil M-7 perquè els ciutadans tinguin contacte immediat amb la policia; les biblioteques obertes en horari nocturn i amb control d’accés telemàtic; la importància de la il·luminació dels carrers, que avui dia pot funcionar  amb sensors. En relació a les ocupacions i ha destacat la importància de discriminar entre les ocupacions de pisos per part de persones vulnerables o per màfies, que dinamiten la convivència. A Cornellà els serenos van fer 1.500 actuacions en el seu primer any de servei.

Lídia Montero ha explicat que el programa de Serenos de Santa Coloma de Gramenet té una doble funció, ja que també és un projecte social d’ocupació per a majors de 45 anys aturats de llarga durada. Entre les moltes funcions dels serenos, Montero ha assenyalat que l’acompanyament és el servei estrella, que sol·liciten des de persones que entren a treballar molt d’hora fins a noies que tornen de festa.

L’any 2021 hi va haver a Santa Coloma prop de 35.000 actuacions dels serenos, entre elles 1.153 acompanyaments de persones, malgrat la pandèmia. La tercera tinenta d’alcaldessa de Santa Coloma ha explicat també el funcionament de la Comissió del mal ús de l’habitatge, que aborda els casos més conflictius amb inspeccions conjuntes de diferents departaments i pot provocar la publicació d’un decret de cessament de l’ús de l’habitatge per situacions de perill o inhabitabilitat.