Salt escalfa motors per commemorar el 40è aniversari de la independència amb Girona

El 3 de març del 1983 el municipi es va deslligar de la capital

Salt (Gironès) ja té a punt els actes de commemoració del 40è aniversari de la independència del municipi després de separar-se de Girona el 3 de març del 1983. El tret de sortida als actes seran els Premis Tres de Març que tindran, excepcionalment, un caràcter especial perquè els premiats seran tots els veïns en un espectacle que vol ser una festa i un reconeixement a la ciutadania.

Aquest Tres de Març se celebrarà, en dues sessions diferents, a El Canal i es representarà l’espectacle Salt i els fils invisibles, amb direcció de Xicu Masó. Durant la vetllada els assistents podran obtenir el llibre que s’ha publicat especialment per a l’ocasió, "El meu Salt i el del futur", una obra coral que inclou una memòria visual del fotògraf Josep Maria Oliveres i que ha comptat amb la participació de tots els exalcaldes d’aquestes quatre dècades i la d’una quinzena de contribucions de veïns i veïnes i persones vinculades al poble amb perspectives molt diverses.

El comissari dels actes dels 40 anys de la independència de Salt, el saltenc i professor honorari de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, explica que “la programació s’ha preparat amb un esperit escrupolosament institucional i participatiu i amb l’ajut d’una comissió ciutadana a l’hora de projectar les diverses iniciatives”.

Per la seva banda, l’alcalde saltenc, Jordi Viñas, considera que “estem d’aniversari i cal celebrar-ho al mateix temps que cal reivindicar les nostres arrels, posar en valor i analitzar el nostre present i, tot plegats, visualitzar i projectar el futur de Salt”.

De la programació que ja està preparada, més enllà de les que puguin sorgir de les mateixes entitats de Salt o del Festival Temporada Alta, destaquen:

  • Presentació del documental Migraland, sobre l’obra teatral d’Àlex Rigola, amb el director del documental Salvador Sunyer Vidal. (adreçat als estudiants de batxillerat de Salt)
  • Remodelació de la font del Passeig Ciutat de Girona inaugurada el 1985 i relacionada amb el decret d’independència municipal.
  • Desenvolupament d’un mapa virtual de Salt amb tecnologies de realitat virtual.
  • Publicació de L’Espriu (1976-1983): L’institut de Salt en els anys de la transició, de Carles Barceló que en va ser el primer director.
  • Publicació d’una biografia política de Salvador Sunyer i Aimeric, a càrrec de Lluís Serrano, gràcies a un Conveni entre l’Ajuntament de Salt, la UDG i la Fundació Valvi.
  • Congrés internacional “Educació i Democràcia” el proper mes de setembre
  • Jornades d’estudi de la realitat metropolitana de Girona amb la Fundació Pi i Sunyer
  • Jornada acadèmica a la UDG sobre els anys de la transició a propòsit de la biografia de l’alcalde Sunyer.
  • Creació del documental Salt: terra de somnis, dirigit per Adrià Exposito.

El logotip de la celebració del 40è aniversari s’ha dissenyat sobre la base de la ‘i’ d’independència que va crear l’artista saltenc Lluís Mateu i que presideix cada any els Premis Tres de Març.