El Modern de Girona acull una exposició sobre el concepte transmèdia

La mostra “XYZ”, creada per l’ERAM-UdG, s’ha inaugurat aquest matí

El Modern, Centre Audiovisual i Digital de Girona, acollirà durant aquest mes de febrer l’exposició “XYZ”, una mostra creada per l’Escola Universitària de les Arts (ERAM-UdG) sobre el concepte transmèdia. Aquest matí, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director de l’ERAM - UdG, Miquel Bisbe, acompanyats de diverses empreses gironines del sector, han inaugurat l’activitat.

La proposta es podrà veure a l’equipament municipal fins al 23 de febrer. A l’acte hi ha participat també la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Salt, Núria Heras. Un cop acabada la presentació, el docent i coordinador dels treballs de 4t curs del Grau Oficial en Comunicació Audiovisual i Multimèdia de l’ERAM-UdG, David Gimbernat, ha fet una visita guiada a l’exposició.

“El Modern com a Centre Audiovisual i Digital ha de ser un espai generador de noves oportunitats. Oportunitats per experimentar, per aprendre, per crear i mostrar projectes, per connectar amb nous públics i per obrir la mirada a noves tendències”, ha assegurat el vicealcalde Quim Ayats, que ha destacat que “la millor manera per assolir aquest objectiu és, per exemple, acollint les exposicions d’estudiants de final de grau de l’ERAM com la que presentem avui”.

L’exposició “XYZ” reflexiona i visibilitza el concepte transmèdia a través de sis projectes audiovisuals materialitzats en diverses instal·lacions que envairan les sales d’El Modern. El treball és obra de l’alumnat d’últim curs del Grau Oficial en Comunicació Audiovisual i Multimèdia de l’ERAM-UdG, que ha dedicat els darrers cinc mesos a l’elaboració de la proposta expositiva.

Cada un dels projectes tracta diferents temes i conceptes, des de la creació d’una marca de roba, al vincle que pot aparèixer a partir d’un àpat, la relació amb l’èxit i el fracàs o la desestigmatització de la mort. La primera instal·lació de la mostra, situada a la Sala Versàtil de la planta baixa de l’edifici, és “Part de mi”, una proposta audiovisual transmèdia sobre l’essència que adquireix un espai gràcies a les experiències que s’hi han viscut.

La resta de projectes s’ubiquen a la galeria del primer pis d’El Modern. En primer lloc, es podrà veure “Memento Mori”, que té com a eix principal un curtmetratge i que busca trencar el tabú de la mort a través d’una xarxa de plataformes amb la mateixa estètica i finalitat. En segon lloc, “Clarobscurs”, que reflexiona sobre les contradiccions que genera un èxit inesperat i el sentiment de no merèixer-lo. El projecte consta d’un curtmetratge, una pàgina web, una instal·lació, un documental i continguts a les xarxes socials, que afegeixen capes de profunditat i perspectives al conflicte central.

El següent projecte és “Lux Artemisa”, que gira al voltant de la creació d’una marca de roba sostenible d’estil urbà que ven principalment a través d’Internet. La penúltima proposta porta per nom “Àpat”, i permet al visitant contemplar l’espai comunicatiu que es genera durant un àpat qualsevol a través d’una instal·lació interactiva i immersiva. Finalment, el darrer projecte de la mostra és “Yugen”. En aquest cas, l’espai pretén donar visibilitat als problemes de gestió emocional a partir de converses de la vida quotidiana, i ho fa mitjançant múltiples plataformes (la instal·lació, un llibre fotogràfic, les xarxes socials i el web).

El concepte transmèdia és un tipus de relat en què la història que es vol difondre es comunica a través de diversos mitjans i plataformes, amb l’objectiu de provocar que una part dels espectadors i espectadores assumeixi un rol interactiu i actiu dins del relat.