La Diputació destinarà 30.000 euros a dotar d’armaris intel·ligents els municipis petits

Han de facilitar la recollida de productes i serveis alhora que es reduix la mobilitat

La Diputació de Girona, a través del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, acaba d’obrir la convocatòria per finançar la compra d’armaris intel·ligents. Es tracta d’una nova línia de subvencions adreçada a municipis de menys de 2.000 habitants de la demarcació per dotar-los d’un punt d’entrega que permeti centralitzar el lliurament i la recollida de paquets. 

En total, està previst que s’hi destinin 30.000 euros durant aquest 2023, amb un percentatge a atorgar del noranta per cent del pressupost i un topall màxim de 1.500 euros per a cada sol·licitud. Els models d’armaris intel·ligents no estan preestablerts i cada ajuntament podrà adquirir el que més s’adapti a les seves necessitats.   

La iniciativa s’ha tirat endavant partint de la premissa que el gruix de municipis de les comarques gironines tenen una població inferior a 2.000 habitants (el 72,9 %) i que aquesta serà una mesura que, a més de facilitar la vida als ciutadans —ja no caldrà que siguin a casa seva per poder rebre els paquets—, evitarà que les empreses de missatgeria es desplacin innecessàriament. 

Aquest projecte dona eines a municipis de menys capacitat econòmica per ajudar les persones que opten per viure en un entorn rural, fent-hi arribar productes i serveis i, alhora, redueix la contaminació atmosfèrica, alineant-se en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) i 13 (Acció pel clima) de l’Agenda 2030.   

Pel que fa als criteris de concessió, la Diputació de Girona donarà prioritat als projectes que garanteixin un major aprofitament dels armaris i una ubicació òptima, tenint en compte requeriments com la videovigilància, connexió a la xarxa elèctrica o protecció sota teulada. A més, els ajuntaments hauran de garantir-ne el manteniment.  

També tindran una valoració més alta els micropobles i els municipis que actualment estiguin adherits a la plataforma de comerç en línia de la Diputació de Girona "A casa en un clic". 

Les sol·licituds per a aquests ajuts es poden presentar fins al proper 20 de març.