JARC demanen que es contractin aturats per vigilar els camps

En quatre anys han tancat 178 explotacions bovines a les comarques gironines

Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) han proposat al Govern que les persones que es troben a l'atur puguin fer tasques de vigilància als camps i a les granges davant l'augment de robatoris de maquinària i bestiar que s'ha registrat els últims mesos.

La idea, que està en fase d'estudi, es va presentar davant la vicepresidenta del Govern ara fa un mes i suposaria que la Generalitat es fes càrrec de la formació dels aturats. Aquesta és una de les propostes que es plantegen davant la davallada de producció i l'augment del cost del pinso que ha fet reduir el nombre de vaques de les explotacions. Des del 2008, a les comarques gironines han tancat 178 granges dedicades al sector boví.

Aquesta proposta s'ha donat a conèixer aquest divendres en el marc de la 13a Jornada de la Vedella de Girona que ha aplegat uns trenta ramaders de les comarques gironines. La trobada també ha servit per divulgar les últimes notícies i dades d'àmbit catala i estatal que fan referència a aquest sector.

Unes xifres que no són molt esperançadores. Segons el responsable estatal del vaquí de carn de COAG, Alberto Gracia, l'augment del preu del pinso que es dóna a les vaques, lligat amb l'actual situació de crisi econòmica, ha fet caure la producció i el nombre de caps de bestiar que tenen les explotacions.

"El principal problema que tenim és l'encariment del preu del pinso, que fa inviable que els ramaders continuïn amb la seva empresa i, de retruc, afecta tot el sector començant des dels escorxadors, transportistes o fàbriques de pinso", ha assenyalat Gracia. En conseqüència, també han minvat les exportacions tot i que continuen essent el principal motor d'aquest sector. Actualment, Portugal, Itàlia, Rússia, el Líban, Argèlia o Egipte són els principals mercats on es comercialitza la carn catalana i espanyola.

Augmenten les exportacions de bestiar viu

"S'ha de tenir en compte que quan es mata una vaca calen tres anys per recuperar la inversió i l'actual situació està fent que els ramaders passin a dedicar-se a altres sectors com el conreu de cereals", ha assenyalat el president de la JARC de Lleida, Carles Massot.

Una de les novetats que s'ha donat a conèixer durant la jornada és que en el darrer any s'han incrementat notablement les exportacions de bestiar viu cap a altres països, passant dels 25.000 caps l'any 2011 als 75.000 del 2012. Tot i aquestes bones perspectives, des de JARC tenen clar que no es tracta d'una tònica predominant. "Això ens va sorprendre l'any passat però aquest 2013 no ha començat igual de fort, esperem que es recuperi", ha detallat Massot.

D'altra banda, també s'ha donat a conèixer que la majoria de granges de carn de boví d'arreu de Catalunya són a Lleida i que els animals es porten a sacrificar a les comarques gironines. "Els escorxadors són a Girona i aquí es reben els animals de Lleida o Osca", ha afegit Massot.

Des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya han assegurat que estan "preocupats" per la possible disminució d'ajudes que preveu la nova Política Agrària Comuna (PAC). De moment, la proposta encara ha de passar pel Consell i el Parlament Europeu i no estarà aprovada fins a finals del 2013. No obstant això, els ramaders consideren que afectarà negativament el sector ja que només té en compte les grans explotacions i no les mitjanes i petites granges que hi ha a Catalunya.

Canvis a l'hora de consumir carn de vedella

Des de JARC també han ressaltat que s'ha notat una canvi de tendència a l'hora de consumir carn de vedella. A diferència d'altres anys, les peces més nobles i cares costen més de vendre mentre que els talls amb menys qualitat es comercialitzen més fàcilment. "La carn de boví sempre ha tingut la fama de ser cara però ara ens adonem que el primer en què pensen els compradors és amb la butxaca i el preu", ha explicat Massot. En aquest sentit, els ciutadans cada dia estan més conscienciats pel que fa al consum de proximitat.

Sobre la carn de boví cuinada o tractada, des de JARC han assenyalat que és un sector "molt complicat d'entrar-hi" a causa de la gran competència que hi ha a nivell europeu. "Hi ha moltes empreses d'Europa dedicades a això, amb una gran capacitat d'exportació i no hi tenim gaire presència", ha explicat Gracia.

Formar aturats perquè treballin com a vigilants

Deixant de banda la vessant comercial, des del sindicat asseguren que una de les principals preocupacions del sector són els robatoris de material i animals que s'han incrementat en els darrers mesos a les comarques gironies. Per combatre-ho, des de JARC s'han posat en contacte amb els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals els quals des de fa un mes han endegat un dispositiu especial nocturn.

"Es veuen molts llums al camps i això no és normal", ha explicat el president de la JARC a Girona, Joaquim Suñer. Els dos cossos policials fan controls aleatoris en diverses zones per identificar les persones que ronden pels camps i dissuadir o aturar els lladres.

"Quan un pagès veu un cotxe sospitós, passa la matrícula a uns números directes que ens han facilitat", ha afegit Suñer. A més, durant l'estiu, s'incrementaran les mesures de seguretat als camps de blat de moro i arbres fruiters. En aquesta línia i davant les dificultats econòmiques que travessen els ramaders i pagesos, el sindicat ha proposat al Govern la possibilitat que els aturats pugin treballar com a vigilants. "Ens vam reunir amb la vicepresidenta, li vam comentar la idea i ens va dir que li semblava molt bé", ha explicat el president de JARC a Girona.

En principi, la iniciativa consisteix en què el Govern formi els aturats per poder exercir aquestes tasques. "La idea encara està en fase d'estudi i no hi ha res clar", ha assenyalat. Finalment, des JARC reivindiquen la necessitat de netejar rieres i boscos. "Demanem a l'ACA que deixi que els pagesos o propietaris de les terres pugin netejar aquests espais perquè només perjudicarien el territori en cas d'incendi", ha conclòs Suñer.