ERC: 'L’Estat espanyol posa en perill la cohesió social a Catalunya amb les retallades'

Pere Bosch i Roger Torrent plantegen que s’acceleri la redacció d’una llei catalana de dependència

Els diputats d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Parlament de Catalunya, Roger Torrent i Pere Bosch, han explicat avui que "l’Estat no retalla la llei de la dependència, sinó que l’abandona". Bosch ha dit que l’aportació econòmica d’aquesta llei havia de ser del 50% l’Estat espanyol i el 50% la Generalitat. "L’Estat no ha fet més que incomplir les aportacions que li tocaven i ara a sobre, anuncia una retallada de més de 1000 milions d’euros. El darrer anunci no és pròpiament una retallada, és la liquidació del programa a menys que les comunitats autònomes se’n facin càrrec de tot el seu cost".
 
L’any 2012 la despesa pública en dependència va ser de 5.933 milions d’euros i, a casa de l’incompliment de les seves obligacions, l’Estat sols va aportar 1225 milions d’euros. "Això significa de què només aporta 1 euro de cada 8".
 
Bosch ha afegit que "plantegem que s’acceleri la redacció d’una llei catalana de dependència, definir un nou marc i una estructura d’estat que ens permeti elaborar una llei que s’adapti a les realitats de Catalunya".
 
Per la seva banda, el diputat Roger Torrent ha dit que "l’Estat espanyol ens fa triar entre asfíxia social o asfíxia econòmica", ja que si no aporta els diners a la llei de Dependència, els ha de suplir la Generalitat -150 milions d’euros- i per tant, s’hauran de retallar d’altres llocs.
 
Per ERC, les retallades estatal constaten que l’actitud del govern central és de profunda deslleialtat cap a les comunitats autònomes que despleguen i gestionen la Llei de la Dependència. Estan obligant a les comunitats autònomes a fer-se càrrec de tots els programes de la Llei de la Dependència. L’actitud del PP és un argument més per a què els catalans i les catalanes justifiquem la necessitat de tenir un Estat propi.