L’Ajuntament de Quart estrena un geoportal amb informació urbanística

Les dades s'aniran actualitzant regularment

Quart (Gironès) ha estrenat el Geoportal, un portal web amb informació urbanística del municipi. En aquest espai, al qual s’accedeix a través del web del consistori, els ciutadans podran consultar la cartografia dels principals aspectes recollits al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

El Geoportal ofereix tres tipus de cartografies diferents, informació addicional multicapa, un cercador d’adreces i diverses funcionalitats accessòries d’utilitat per als ciutadans i les ciutadanes. Totes aquestes dades que visualitza el Geoportal s’aniran actualitzant regularment.

L’alcalde de Quart, Carles Gutiérrez, ha assenyalat que "es tracta d’una eina molt útil" gràcies a la qual "tothom que ho vulgui podrà tenir accés, d’una manera molt senzilla i intuïtiva, a la informació urbanística aprovada". Així mateix, ha destacat que "a més, amb les seves funcionalitats accessòries, podran fer servir diverses eines que els seran molt pràctiques, com és el cas de la cerca d’adreces, la mesura de distàncies i parcel·les o la creació i compartició de les seves pròpies rutes pel municipi".

El POUM del municipi de Quart va ser aprovat provisionalment per la sessió plenària de gener de 2022 i, definitivament, el 28 de setembre del 2022 per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona i el 25 de novembre de 2022 pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

Tres cartografies diferents

A través d’aquest espai web es pot accedir a tres tipologies de cartografia diferenciades:

  • Planejament urbanístic: es poden consultar les diferents classificacions i qualificacions del sòl de cada parcel·la o finca del terme municipal (sòl urbà, urbanitzable, no urbanitzable...). 
  • Béns, masies i edificacions en sòl no urbanitzable (SNU): ofereix informació sobre elements catalogats i béns de protecció, habitatges en sòl no urbanitzable i masies i cases rurals.
  • Cartografia base: té per objectiu que la ciutadania hi pugui utilitzar les funcionalitats accessòries

Funcionalitats accessòries

A part de les tres cartografies, es podrà fer ús de diversos instruments que podran aplicar sobre les tres tipologies de cartografia com, per exemple,  mesurar distàncies, calcular superfícies, fer-hi dibuixos i anotacions o imprimir en format PDF.

Gràcies a aquestes funcionalitats la ciutadania podrà mesurar trams, calcular la superfície de parcel·les o crear rutes, entre molts d’altres usos. A més, tot el que hi creïn ho podran compartir amb un enllaç curt, per correu electrònic o per les xarxes socials Facebook, Twitter, Linkedin o l’app Whatsapp. Tota la informació accessible des d’aquest portal és aproximada, de caràcter informatiu i no té valor normatiu.

Informació addicional

El Geoportal disposa d’un sistema multicapa, amb informació addicional, que es pot visualitzar sobre les tres tipologies de cartografia. En concret, s’ofereix informació de les zones de protecció d’incendis, camins de l’inventari de camins públics, arbres catalogats com a arbres monumentals pel Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya o afectacions com, per exemple, zones inundables, de protecció viària o instal·lacions de la xarxa elèctrica.

A més, també s’hi pot afegir la informació del cadastre, del mapa topogràfic de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya o la visualització a través de fotografia aèria.